Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Egy állam indított pert a Pfizer ellen a Covid-vakcina mellékhatásai miatt

Infostart
2024. július 3. 08:40
Kansas állam főügyésze szerint a gyógyszergyártó elhallgatta a vakcina kockázatait és eltúlzott pozitivitással nyilatkozott a hatékonyságáról.

Kansas állam azzal vádolja a Pfizert, hogy Covid-19 vakcinájával kapcsolatosan félrevezette a nyilvánosságot az oltás kockázatait és hatékonyságát illetően. Mivel a gyártó ezzel megsértette a helyi fogyasztóvédelmi törvényeket, az állam kártérítést követel – írja a Pénzcentrum.

A Thomas megyei kerületi bíróságon benyújtott kereset szerint a Pfizer elhallgatta a vakcina kockázatait és eltúlzott pozitivitással nyilatkozott annak hatékonyságáról, amivel megsérttette a kansasi fogyasztóvédelmi törvényeket. Kris Kobach, Kansas főállamügyésze szerint a lakosságnak igazságra lett volna szüksége a járvány kritikus időszakában, ehelyett a Pfizer megtévesztette őket. A vádak között szerepel, hogy a Pfizer nem tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy az oltás terhességi komplikációkhoz és szívproblémákhoz vezethet.

A Pfizer a vádakkal szemben állítja, hogy kommunikációs stratégiáját pontos és tudományosan alátámasztott alapokra helyezte. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság 2021 júniusában figyelmeztetést adott ki a vakcina ritkán előforduló mellékhatásaival kapcsolatban, amelyek leginkább fiatal férfiaknál jelentkeznek.

Egy 2023-as, összesen huszonegy tanulmányt értékelő felülvizsgálat során megállapították, hogy nincs egyértelmű összefüggés a vakcinák és a vetélés között. Kansas állam továbbra is azt állítja, hogy a Pfizer megtévesztő módon kommunikált a vakcina hatékonyságát illetően – például az eredeti vírustörzset követő mutációk elleni védelemről –, mindemellett a vádló szerint a gyártó hamisan állította azt is, hogy az oltás megakadályozza a vírus továbbterjesztését.