Nyitókép: Getty Images/ismagilov

Rákos sejteket pusztító nanorobotokat fejlesztettek ki svéd kutatók

Infostart
2024. július 2. 22:42
Az eszközök úgy lettek felépítve, hogy csak a rákos sejtek közvetlen közelében aktivizálódjanak, nem kockáztatva ezzel, hogy egészséges sejteket pusztítanak el.

Rákpusztító nanorobotokat hoztak létre a Karolinska Intézet tudósai - írja a svéd orvosi egyetem közleménye nyomán a 24.hu. A tanulmányból az is kiderül, hogy az eszközök "fegyvere" kizárólag a daganatos sejtek mikrokörnyezetében aktiválódik, megkímélve ezzel az egészséges sejteket.

A kutatócsoport tagjai korábban olyan peptidekből álló szerkezeteket alkottak, amelyek úgynevezett halálreceptorokat helyeznek a sejtekre, elpusztítva azokat. A peptidszerkezet így egy végzetes fegyvernek számít, amit ha bejuttatnának egy emberi szervezetbe, válogatás nélkül pusztítani kezdené a sejteket.

A tudósok ezt azzal kerülték ki, hogy a szerkezetet egy nanorobot belsejébe tették, amely csak a daganatok savas mikrokörnyezetében aktiválják a fegyvert.

A kutatók úgy vélik, így sikerült létrehozniuk egy olyan eszközt, ami célzottan képes rá, hogy megölje a rákos sejteket.

A nanorobotokat már le is tesztelték olyan egereken, amiknek mellrák-tumorok voltak a szervezetében. A kezelésben részesülő állatoknál 70 kevésbé növekedett a daganat azokhoz képest, amelyeknél nem alkalmazták az innovatív szerkezetet.

Azonban mielőtt embereknél is be lehetne vetni a rákpusztító nanorobotokat, több kísérletet kell rajtuk elvégezni, illetve a kutatóknak részletesen fel kell tárniuk, hogy milyen esetleges mellékhatásokat válthatnak ki a pácienseknél, akiknél alkalmazzák őket.