Nyitókép: Pixabay

Egy ilyen napelemes újításra várt a fél világ

Infostart
2024. június 25. 06:26
A napelemek újrahasznosítását egyelőre csak súlyosan mérgező anyagokkal tudják megoldani - egy startup most új technológiát fejlesztett.

A manapság telepített napelemek többsége szilícium-nitriddel bevont lapkákból áll. Ezek felületére ezüstből és rézből nyomtatnak vezetőket, az egységet pedig olyan ragasztóval fixálják, ami megóvja őket a nedvességtől. Ezután az egészet edzett üveglapok közé helyezik, a konstrukció pedig végül egy alumínium keretben foglal helyet. Ahhoz, hogy a panelt újra lehessen hasznosítani, először a ragasztót kell eltávolítani, ez azonban nem egyszerű feladat. Bár égetéssel eltávolítható, az égés közben mérgező gázok keletkeznek, a drága alkatrészek, mint például az ezüst kinyeréséhez pedig szintén mérgező anyagokra, hidrogén-fluoridra és salétromsavra van szükség. Emiatt a panelek inkább a hulladéklerakókban végzik - írja a hvg.hu.

Egy olasz cég, a 9Tech módszerével azonban a napelemek alkatrészeinek 99 százaléka újrahasznosíthatóvá válhat, ráadásul környezetbarátabb módon. A statup azt állítja, hogy kísérleti üzeme

  • az ezüst 90 százalékát,
  • a szilícium 95 százalékát és
  • a réz 99 százalékát nyerte vissza.

Hevítéssel, szűréssel, centrifugálással dolgoztak, egy, az eddigieknél összességében drágább eljárással, de az előnye lehet a magas hatásfok és a környezetbarát eljárás. A csapat jelenleg azon dolgozik, hogy napi 800 panelt dolgozzon fel.