Nyitókép: Ruben Bonilla Gonzalo/Getty Images

Azonnal le kell állni a xilittel?

Infostart
2024. június 15. 08:19
Nagy mennyiségű fogyasztása növeli a szívinfarktus és stroke esélyét - egy kutatás szerint. Ami egyértelműnek látszik: nem szabad napi szinten bevinni.

Népszerű cukorpótló a xilit, azonban az alacsony kalóriatartalmú édesítőszer nagy mennyiségű fogyasztása jelentősen növeli a szívonfarktus és az egyvérzés kockázatát - jelent meg a közlés a European Heart Journal című szakfolyóiratban, amelyet az Origo szemlézett.

Pedig az volt a remény, hogy egészségesebbé válnak a vele készült élelmiszerek.

A xilit egy, a növényvilágban gyakran előforduló anyag, amelyet főleg rágógumikhoz, pékárukhoz és fogkrémekhez adnak, utóbbi indoka, hogy a fogszuvasodás ellen harcol.

A kutatás eredményei nagyszabású betegelemzésen, preklinikai kutatási modelleken és egy intervenciós jellegű vizsgálaton alapulnak.

A betegelemzés során 3 éves időintervallumot figyelembe véve, több mint 3000 amerikai és európai páciensnél becsülték meg a szív- és érrendszeri események kockázatát. A betegek harmadánál, akiknek a vérplazmájában a legmagasabb volt a xilit mennyisége, nagyobb valószínűséggel fordult elő szív- és érrendszeri esemény.

A betegelemzés eredményeit a preklinikai vizsgálatok is megerősítették; eszerint a xilit vérrögök kialakulását idézi elő, és növeli a trombózis kockázatát.

Bár az alanyok vérlemezke-funkciója a xilites ital elfogyasztását követő napon normalizálódott, a kockázat továbbra is magas marad azoknál az egyéneknél, akik napi szinten xilittartalmú élelmiszerekkel táplálkoznak.

A cukorbetegek lehetnek a legnagyobb veszélyben, mivel ők kvázi rákényszerülnek.

A tanulmány nem állítja azt, hogy egyértelműen a xilit idézi elő a vérrögképződést, de összefüggést állapít meg a cukorhelyettesítő és a szív- és érrendszert érintő probléma között.