Nyitókép: Grafissimo/Getty Images

Támad a koronavírus új mutációja – kiderült, mit érnek a vakcinák

Infostart
2024. február 7. 06:39
Amerikai szakemberek szerint a gyártók által frissített védőoltások 54 százalékos hatékonysággal segítenek kivédeni a koronavírus JN.1 mutációja által okozott fertőzést.

Néhány hónap leforgása alatt a koronavírus JN.1 mutációja lett világszerte a domináns változat. Az Egyesült Államok járványügyi központja (CDC) emiatt megvizsgálta, hogy a koronavírus elleni emlékeztető védőoltások mennyire növelik a védettséget ellene – írja a hvg.hu.

A vizsgálatot összesen 9222 személy bevonásával végezték el 2023. szeptember 21. és 2024. január 14. között, és a CDC az adatokat elemezve arra jutott, hogy az emlékeztető oltás 54 százalékos hatékonyságot mutat az általános tünetekkel járó betegség megelőzésében. A gyártók által frissített vakcinák védelmet nyújtanak a JN.1 ellen.

Egy korábbi tanulmány szerint a védőoltások csökkentik a hosszú Covid tünetei által jelentett kockázatokat is.

A CDC azt javasolja, hogy minden felnőtt és 6 hónaposnál idősebb gyermek vegye fel a gyártók által frissített védőoltást, hogy maximális védelmük legyen a betegséggel szemben. A felhívás azokra is vonatkozik, akik a korábbi járványhullámok idején már kaptak emlékeztető védőoltást, annak hatása ugyanis nem tart örökké.