Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Először ültetett chipet egy ember agyába a Neuralink, Elon Musk biotech cége

Infostart
2024. január 30. 16:35
Korábban állatokba már ültettek sikerrel implantátumot, emberen azonban azelőtt még nem végeztek hasonló beavatkozást.

Elon Musk agyi implantátumokat gyártó cége, a Neuralink beültette az első mikrocsipjét egy ember agyába. A beavatkozás vasárnap történt, a páciens jól van és gyógyul, a kezdeti eredmények pedig biztatóak, mindezt X-profilján jelentette be a tech-milliárdos - írja a Telex.

A Neuralink célja az, hogy a bénult emberek képesek legyenek a számítógépes kurzort vagy billentyűzetet kizárólag a gondolataik segítségével irányítani.

Elon Musk reményei szerint a „Telepátia” nevű termék lehetővé teszi majd, hogy a Stephen Hawkingéhoz hasonló, bénulást okozó betegséggel élő emberek gyorsabban kommunikáljanak - számol be róla a Sky News.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) tavaly engedélyezte a vállalatnak, hogy elvégezze az első kísérletet az implantátum embereken való tesztelésére, ami fontos mérföldkő volt a technológia fejlesztésben. A Neuralink közlése szerint szeptemberben kaptán meg az engedélyt önkéntesen toborzására a kísérlethez.

A cég korábban sikeresen ültetett már be csipet egy majom és egy malac agyába is. A Pager nevű makákó az implantátum segítségével képes volt a gondolataival irányítani a Pong nevű videojátékot is.

Az FDA korábban kifogásolta a csipek lítium-akkumulátorát és a rajtuk lévő vezetékek lehetséges agyba jutását, valamint azt, hogy később ki lehet-e őket szedni az agyból károsodás nélkül.

A Neuralink ellen korábban állatkínzás és egészségügyi előírások megszegése miatt is indult eljárás.

Elon Musk korábban azt nyilatkozta, hogy az agyba ültethető implantátumokkal egy sor népbetegséget lehetne megoldani az elhízástól a depresszióig, meg lehetne gyógyítani a skizofréniát és az autizmust, emellett a telepátiát is reálisnak tartja. Azt nyilatkozta, annyira bízik a technológiában, hogy a saját gyerekei agyába is hajlandó lenne csipet ültetni.