Nyitókép: MTI/AP pool/Rick Bowmer

Olyan anyagokat találtak a Bennu aszteroidában, hogy a tudósok is a fejüket vakarják

Infostart
2023. december 16. 07:00
A NASA szondája, az OSIRIS-REx a Földre potenciálisan veszélyes Bennu aszteroidát vizsgálta – hidratált, szerves anyagokban gazdag maradványokat tárt fel a korai Naprendszer idejéből, valamint egy azonosítatlan anyagot is.

Az űrszonda 2020 végén gyűjtött mintákat az égitestről, és a közelmúltban a kutatók el is végezték a minta első, részletesebb vizsgálatát - írja az IFLScience beszámolója alapján a hvg.hu. Nem a teljes kőzetmintához jutottak azonban hozzá, ugyanis nem sikerült kinyitni a kapszulát, amiben a minta volt.

Egyelőre tehát 70,3 gramm kőzetet vizsgálnak (összesen 120 grammal számolnak), és az elsődleges eredmény elég meglepő lett.

A mintában ugyanis

nagyon sok olyan anyag van, ami a Naprendszer születésénél, nagyjából 4,5 milliárd évvel ezelőtt volt jelen. Emellett rengeteg benne a szerves vegyület, valamint a hidratált ásvány formájában lévő víz.

Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem tudósa szerint mindez azt sugallja, hogy az aszteroidák szállíthatják a vizet a Földhöz hasonló bolygókra, valamint ezek az objektumok potenciálisan az élet építőkövei is lehettek évmilliárdokkal ezelőtt. A szakemberek most aminosavak után kutatnak a mintában.

Találtak az aszteroidákban olyan anyagokat is, amelyek egyáltalán nem szoktak ott lenni: a benne lévő kisebb darabok világos színű, fényvisszaverő bevonattal rendelkeznek, és ezek magnéziumot, nátriumot és foszfátot tartalmaznak.