Nyitókép: Getty Images

Káprázatos halloweeni tűzgömböket láthatunk az égen

Infostart
2023. november 6. 03:30
Az Északi Tauridák csúcspontjára november 6-án, míg a Déli Tauridákéra november 11-én lehet számítani.

Jövő héten várható a Tauridák meteorraj csúcspontja, így a legnagyobb valószínűséggel ekkor figyelhetünk meg legközelebb csillaghullást az égen – írja a Live Science által közölt hír alapján a 24.hu.

A Tauridák egy évente visszatérő meteorraj, amely az Encke-üstökössel kapcsolatos. A Tauridák meteorraj valójában kettő, egy déli és egy északi komponensből áll. A Déli Tauridák az Encke üstökösből, míg az Északi Tauridák a 2004 TG10 aszteroidából származtak, amely hasonló pályaparaméterei miatt valószínűleg az Encke egy nagyobb töredéke. Nevüket a Bika csillagképben lévő radiáns pontjukról kapták, ugyanis látszólag innen indulnak.

Október végi és november eleji előfordulásuk miatt halloweeni tűzgömböknek is nevezik őket.

Csúcsidőszakukban átlagosan óránként 5-10 Tauridát láthatunk az égen, melyek lassan, körülbelül 28 km/s (100 800 km/óra) sebességgel haladnak. Közben a kavicsnál valamivel nagyobb tűzgömbökké válhatnak, melyek fényessége elérheti akár a Holdét is és fénylő füstnyomokat hagyhatnak maguk után.

A Tauridák sokkal kevesebb meteort produkálnak, mint a minden augusztusban feltűnő Perseidák, azonban nagyon látványos tűzgömbök.

Az Északi Tauridák csúcspontjára november 6-án, míg a Déli Tauridákéra november 11-én lehet számítani,

tehát ezeken a napokon lesz érdemes kémlelni az eget az éjszakai órákban. A látvány szempontjából rossz hír, hogy a Déli Tauridák megcsodálására nem lesznek ideálisak a körülmények a jövő héten, mivel a Hold várhatóan fényesen ragyog majd, az Északi Tauridák csúcspontját ugyanakkor remélhetőleg halvány fényű holdsarló kíséri majd, így ha tiszta lesz az égbolt, zavartalanul gyönyörködhetünk benne.