Nyitókép: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle

Kiss László: utalhat életre is az, amit a NASA felfedezett, de óvatosnak kell lenni

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2023. szeptember 22. 06:00
Életre utaló jelet észleltek egy exobolygón – jelentette be a NASA. A James Webb űrteleszkóp olyan molekulát észlelt a K2–18b égitesten, ami csak élet jelenléte esetén fordulhat elő. Az InfoRádióban nyilatkozó szakértő ennél óvatosabban fogalmaz, de mindenképpen nagyon érdekesnek tartja a felfedezést.

A K2–18b jelzésű extraszoláris, azaz Naprendszeren kívüli bolygó – röviden exobolygó – az oroszlán csillagképben található, tőlünk nagyjából valamivel több mint 100 fényév távolságban. A kutatók már jó pár éve tudják, hogy egy érdekes exobolygórendszerről van szó, mert egy Napunknál kisebb energiatermelésű, sokkal hidegebb vörös törpecsillag körül kering egy Földünknél jelentősen, nagyjából 9-szer nehezebb bolygótest. Olyan pályán, 33 napos keringési periódussal, aminek a távolsága a csillagtól pontosan megfelelő ahhoz, hogy a bolygó felszínén akár folyékony víz is lehessen. Utóbbit említik úgy, hogy a lakhatósági zónában kering – mondta az InfoRádióban Kiss László csillagász. Ezt az exobolygót, a K2–18b-t vizsgálták meg a közelmúltban egy nemzetközi csapat tagjai a James Webb űrteleszkóppal, és az infravörös színképekből érdekes dolgokat mutattak ki.

Mint a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója rámutatott, már a mérés is hihetetlen bravúr, amihez a jelenkor csillagászatának legérzékenyebb műszerére, a James Webb űrteleszkópra volt szükség.

2019-ben, még a Hubble űrteleszkóp segítségével fedezték fel, hogy folyékony víz lehet a bolygón:

"A bolygó minden egyes 33 napos keringése során a Földről nézve áthalad a csillaga előtt. Ilyenkor a csillagfény átszűrődik a bolygó légkörén, és ezt az átszűrődő bolygólégkör-színképet volt képes az infravörös tartományban a James Webb kimérni. Ebből aztán olyan színkép készült a hősugarak tartományában, mint amilyen a csillagok esetében elárulja nekünk, hogy milyen fémek és nehézelemek vannak egy-egy csillag légkörében. Ezek a girbegurba elnyelések, emissziók, amelyek ennél a bolygónál kimutathatók voltak, metán, szén-dioxid, illetve dimetil-szulfid jelét mutatták ki. Ez utóbbi pedig azért érdekes, mert

a Földünkön, általában a természetes környezetben, életfolyamatok hozzák létre. De egy nagy felkiáltójelet azonnal a mondat elejére – mint a spanyolok – odatennék,

hogy ez nem azt jelenti, vagy egyáltalán nem sugallja azt senki, hogy a K2–18b-n ez egy életjelenség bizonyítéka lenne. Az igazi kijelentés az, hogy a K2–18-b-n van dimetil-szulfid. Pont. Onnantól kezdve minden más csak spekuláció, hiszen néhány molekulának a jelét kimutatni az infravörös spektrumban erős empirikus evidencia a légkör összetételéről, de azért ahhoz sokkal több minden kell, hogy az élet egyáltalán szóba kerüljön" – hangsúlyozta Kiss László.

A hírek szerint víz boríthatja ennek a bolygónak a felszínét, de persze nem mindegy, mennyi és milyen vízről van szó.

Maga a bolygó nem a Földünk testvére: kilencszer nagyobb tömegű, mint a Föld, nagyobb is az átmérője. Inkább "mini Neptunusznak" hívják a csillagászok mostanában, vagyis a naprendszerükben keringő Neptunusz kicsi másához hasonlít. Hidrogéndús légkör borítja, és alatta – ez egyértelműen látszik a bolygószerkezeti modellek illesztéséből – egy vízóceán borítja az egész bolygó testét.

"A csillagászok kitaláltak egy érdekes kifejezést, a »hiceán bolygót«, ami a hidrogéndús légkör és a vízóceánnal borított planéta – mondjuk így – összevonásával jött létre. Most tehát olybá tűnik, hogy a molekuláris leltár gazdagodott mindenféle egyéb dolgokkal, de ez egy nagyon hosszú útnak egy újabb lépése afelé, hogy valódi biomarkerekről beszélhessünk" – fogalmazott a csillagász. Mint megjegyezte, szeretik kihangsúlyozni az amerikai sajtóközlemények szerzői, hogy ez már egyfajta biomarkernek is tekinthető, de ezt azért elég jelentős szkepszissel kell kezelni.

Interaktív bemutatóhoz kattintson a képre vagy ide!

Még nagyon sok további vizsgálatra van szükség, és bár a K2–18b jelzésű bolygó "nagyon szimpi", de ezt, és a társát, a K2–18c-t nem olyan könnyű megfigyelni. A 33 napos keringési periódus azt jelenti, hogy 33 naponta egyszer lehet megkísérelni a bolygó légkörének spektrumkimérését. Tehát ha mondjuk százszor be kell mérni, hogy olyan jel/zaj viszonyú mérést kapjanak a kutatók, amiből már nagyon komplikált molekulák is kimutathatók, akkor az százszor 33 nap, vagyis 3300 napos, nagyjából 9 évig tartó megfigyelés-sorozatot jelent.

"Egy mérés nem mérés, két mérés se mérés, hárommal már lehet valamit csinálni" – idézte a kutatók mondását Kiss László azzal kapcsolatban, hogy ilyen típusú megfigyeléseknél a csillagászok többször kényszerülnek megismételni az adatgyűjtést, hogy aztán a méréshibák kiátlagolódásával kijöjjenek az érdekes spektrális színképi jelek.

A szakember szerint ezért biztos, hogy erről a bolygóról is sokat fogunk még hallani. Mindössze azt sajnálja, hogy a csillaga nem napszerű, de ennek köszönhető az, hogy mindösszesen csak 33 napig tart, míg megkerüli a bolygó lakhatóság zónában a központi égitestét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Életre utaló jeleket találtak egy exobolygón - Kiss László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást