Nyitókép: Paper Boat Creative/Getty Images

Kína olyan fegyvert fejlesztett, amilyen még senkinek sincs

Infostart
2023. szeptember 19. 06:25
Az energiafegyver a mágneses erő segítségével mozdít meg bizonyos tárgyakat úgy, hogy nem kell hozzájuk nyúlni.

Kínai tudósok egy olyan eszköz fejlesztésén dolgoznak, amely közvetlen érintkezés nélkül képes mozgatni dolgokat – írja a South China Morning Post alapján a hvg.hu. Olyan célokra használhatják majd, mint a műholdak pályájának módosítása, de azokat fenyegető, vagy más objektumok eltérítésére is alkalmas lehet.

A kínai Nemzeti Védelmi Egyetem kutatói szerint a tárgyak távolról történő mozgatása lehetséges a mágneses erők manipulálásával. A Systems Engineering and Electronics című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban azonban a kutatók azt írják, a fegyverük egy kilométeres hatótávolsággal már működik, a prototípust fejlesztése és tesztelése már zajlik.

A fegyver lelke egy olyan pisztoly, amely forró, elektronokkal teli, nagy energiájú gázhullámokat képes létrehozni. Ezek a plazmagyűrűk töltött részecskéket (ionokat és elektronokat) tartalmaznak, amelyek szabadon mozoghatnak az elektromos és mágneses mezők hatására. A plazmagyűrű kisülése mágneses teret hoz létre, ami áramot indukál a plazmában. Ez viszont olyan mágneses teret hoz létre, amely ellentétes a kezdeti térrel. Ez a folyamat addig tart, amíg a mágneses erővonalak be nem fagynak a plazmában, lehetővé téve, hogy a mágneses erőt a plazmagyűrű távolra vetítse ki.

A kutatók azt állítják, hogy a prototípus másodpercenként nyolc plazmagyűrűt képes kilőni 10 000 m/s sebességgel. Úgy vélik, az űrben jól lehetne használni a technológiát, ami kiválthatná az ott dolgozó robotkarokat.

Képünk illusztráció.