Nyitókép: Oláh Tibor

Inváziós halak a Balatonba? Van benne ráció

Infostart
2023. augusztus 16. 05:21
"A természetvédelemmel partneri viszonyban a jövőben át kell gondolni, hogy milyen víztípusba milyen halfajt érdemes telepíteni" - véli a Mohosz alelnöke.

A Hírbalaton a hang.hu-ra hivatkozva azt írja, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnökhelyettese szerint "a természetvédelemmel partneri viszonyban a jövőben át kell gondolni, hogy milyen víztípusba milyen halfajt érdemes telepíteni".

Dérer István szerint lehet, hogy meglepő, amit mond, de a vizek halállományának az összetételét is meg kell vizsgálni, a jövőben az őshonos állományok védelme és a klímaváltozás hatásainak átvezetése érdekében a legtöbb helyen át kell alakítani ezt a szerkezetet.

Szerinte egyre világosabban látszik, hogy az éghajlatváltozásnak nagyon nagy vesztes halfajai vannak, gondol elsősorban a csukára, ugyanakkor meg kell vizsgálni akár a tabuk ledöntésével is, hogy mit lehetne még telepíteni és hová, a szükséglet, az alkalmazkodóképesség, a kieső fajok kiváltásának igénye figyelembevételével. Példaként az amurt, a csíkos sügért és a tokféléket említette.