Nyitókép: MTI/EPA/Esteban Biba

Támadnak az inváziós szúnyogok – már a lakosság segítségét kérik

Infostart / MTI
2023. június 20. 08:03
A kutatók a lakosság bejelentéseire számítanak az inváziós csípőszúnyogok terjedésének pontos megfigyeléséhez, illetve adott esetben magukat az állatokat is be lehet küldeni a szakembereknek.

Az ökológiai kutatóközpont közleménye szerint a június elején lehullott nagy mennyiségű csapadékot követő meleg miatt az általános szúnyoginvázió mellett még az inváziós csípőszúnyogok tömeges megjelenése is várható Magyarországon.

Erre a helyzetre való tekintettel a kutatók arra kérik az embereket, hogy ha inváziós csípőszúnyoggal találkoznak, akkor a fogás helyének és idejének megjelölésével küldjék el egy példányát nekik (Soltész Zoltán, Ökológiai és Botanikai Intézet, Ökológiai Kutatóközpont, 2163 Vácrátót, Alkotmány utca 2-4.), vagy pedig küldjenek el róla egy fényképet a szunyog@ecolres.hu címre.

A szakemberek szerint a MosquitoAlert magyar nyelvű mobiltelefonos applikáció hasznára válhat a segíteni akaróknak.

Az ökológiai kutatóközpont által közzé tett tudományos meghatározás alapján az inváziós csípőszúnyogok veszélyesek, mert számos olyan kórokozót terjeszthetnek, amelyet a magyarországi csípőszúnyog fajok nem. Az inváziós csípőszúnyogok aktívan csípik az embert, a házi- és vadállatokat, a kétéltűeket, hüllőket és madarakat, így terjeszthetnek állatról emberre terjedő kórokozókat. Az inváziós csípőszúnyognak három alfaja van: az ázsiai tigrisszúnyog, a koreai és a japán bozótszúnyog.

Bővebb tájékoztató a kutatóközpont honlapján