Nyitókép: Unsplash

Brutális bírságot kapott a TikTok – a gyerekek miatt

Infostart
2023. április 5. 06:15
A brit adatvédelmi hatóság szerint a TikTok legalább 1,4 millió, 13 éven aluli brit gyerek számára engedte meg a platform használatát.

Mintegy 12,7 millió fontos, vagyis több mint 5,4 milliárd forintos bírságot szabott ki a TikTokra a brit adatvédelmi hatóság (ICO), mert a cég nem védi a gyerekek magánélethez fűződő jogát – írja a a BBC alapján a hvg.hu.

A szervezet szerint a vizsgálat megállapította, hogy a TikTok megsértette az adatvédelmi törvényt. A brit hatóság úgy véli, a TikTok 2020-ban akár 1,4 millió 13 év alatti brit gyermek számára is engedélyezhette a platform használatát, annak ellenére, hogy a brit jogszabályokkal harmóniában lévő felhasználói szabályzat nem teszi lehetővé az ilyen korú gyermekek számára, hogy fiókot hozzanak létre. Az Egyesült Királyság adatvédelmi törvényei szerint azoknak a cégeknek, akik 13 évnél fiatalabb gyerekek adatait szeretnék használni, szülői beleegyezésre van szükségük.

John Edwards információs biztos szerint a TikTok gyűjtötte és használta is a szóban forgó gyerekek adatait. Ezeket a tevékenységük nyomon követésére és profilozásra is felhasználhatták.

A TikTokot üzemeltető ByteDance a BBC-nek úgy nyilatkozott, komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a 13 éven aluli gyerekek ne férjenek hozzá a platformhoz. A ByteDance jelezte, nem ért egyet az ICO döntésével.