Nyitókép: NewsAtIllinois/YouTube

Élő szövet a vázon: itt az első hibrid bioelektronikus robot – videó

Infostart
2023. január 27. 06:57
Először építettek biorobotokat a tudósok laboratóriumban növesztett egérizmok felhasználásával.

Az eBiobot egy borsónyi méretű gép, amelyet az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem és a Northwestern Egyetem kutatói fejlesztettek ki – idézi a Cybernews hírét a Portfolio.

Mint olvasható, a beépített LED-vezérlőknek köszönhetően a robotnak nincs szüksége áramforrásra, helyette fény begyűjtésével mozog. Ezt a robot 3D-nyomtatott váza köré növesztett fényre érzékeny egérizomszövet teszi lehetővé. A kutatók úgy irányítják a robotot, hogy távolról jeleket küldenek a LED-vezérlőkre, a villogás pedig stimulálja az izomszöveteket, amelyek mozgásba hozzák a műanyag lábakat.

A kutatók a Science Robotics folyóiratban megjelent tanulmányban foglalták össze a biorobotokkal kapcsolatos kutatásokat. A lap szerint a felfedezés utat nyithat a „biohibrid gépek” új típusai felé, amelyeket a biológiai, az orvosi és mérnöki tudományokban lehetne hasznosítani. A kutatók szerint a jövőbeni

olyan öngyógyító biorobotok is építhetők lesznek, amelyek reagálnak a mérgekre vagy a betegségek biomarkereire.

Hozzáteszik: tulajdonképpen az első hibrid bioelektronikus robotról van szó, amely teljesen új paradigmát jelent az egészségügyi innovációban. A kutatók szerint a robotot helyszíni biopsziára, minimálisan invazív műtétekre és a rákdiagnosztikában lehetne alkalmazni.

A biorobotról készült videón az látszik, hogy az eBiobot egy labirintusban manőverezik, de a kutatók szerint hamarosan tologathat vagy szállíthat is dolgokat.