Nyitókép: Andrej Cukic

Márciustól vége az ingyen netezésnek – kiszámolták, mennyivel nő az adatforgalom

Infostart
2023. január 23. 17:55
Vége a nullás csomagoknak, érdemes lesz odafigyelni a netes szokásainkra.

Hamarosan sokaknak újra kell gondolnia mobilinternetes fogyasztási szokásait, ugyanis március végéig az összes magyarországi szolgáltató kivezeti a nullás díjszabású csomagokat. A felhasználóknak ezután minden olyan alkalmazás vagy szolgáltatás adatfogyasztásáért fizetniük kell, amelyek az eddigi szerződés értelmében nem fogyasztották a havi keretet. Így a jövőben olyan alkalmazások fogyasztrják majd a mobilinternet-keretet, mint a WhatsApp, a Messenger, a Facebook, az Instagram, a Waze vagy a Spotify.

A szolgáltatóknál a nullás fogyasztású csomagok kivezetése az alábbi alkalmazástípusokat érinti:

  • közösségi
  • chat
  • navigációs
  • zenei
  • videostreaming

A Telekom összegyűjtötte, hogy a változások után mennyivel nőhet meg a felhasználók fogyasztása. Eszerint a legkevésbé az üzenetküldőket érinti a módosulás, mert a szolgáltató szerint a Messengeren 100 üzenet küldése és fogadása mindössze 10 kilobájtnyi adatfogyasztásnak felel meg. Igaz, ha képet vagy videót továbbítunk, akkor több megabájtos emelkedést is tapasztalhatunk.

Más a helyzet a közösségi felületek hírfolyamainál. Egy perc böngészés a Faceboook esetében nagyjából 2 megabájtnyi adatot emészt fel, a képek és a szöveges bejegyzések esetében. Videós tartalmak esetében ez megint csak jóval magasabb. Napi egyórás képernyőidő legalább 120-150 megabájt fogyasztást jelent.

Az Instagram ennél jóval többet "fogyaszt": egyperc böngészés nagyjából 20 megabájtot jelent, és ebben még nincs benne a képfeltöltés, a Reels-videók megtekintése, vagy a Story funkció használata.

A streaming esetében kell leginkább vigyázni. A mobilszolgáltató szerint 1 perc online zenehallgatás nagyjából 5,6 megabájtnyi adatforgalmat generál a Spotify normál minőségű beállításaival, de magas minőség esetén ez az érték akár 19 MB is lehet.

A videós streamingek esetében a 24.hu összegzése szerint normál felbontású, SD videók esetében egy óra megtekintés nagyjából 700 megabájtnak feleltethető meg, 720 felbontásnál: 900 MB, 1080-nál 1,5 GB, míg 2K esetén már három GB.