Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images

Izraeli kutatók szerint jól vizsgázik az omikron elleni oltás

Infostart
2023. január 11. 07:08
A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett omikron adaptált Covid-19 emlékeztető oltóanyag jelentősen csökkentette a kórházi felvételeket az idős betegek körében – izraeli kutatók szerint.

A Reuters tudósítása szerint a Clalit egészségügyi szolgáltató, a Negev Ben-Gurion Egyetem és a Sapir Főiskola kutatóinak tanulmányát még nem bírálták el, de ez lehet az oltás valós hatékonyságának első bizonyítéka.

A vizsgálat szerint 81 százalékkal csökkent a kórházi kezelések száma azoknál a 65 éves és idősebb embereknél, akik megkapták az emlékeztetőt azokhoz képest, akik korábban legalább két Covid-oltásban részesültek, de az omikronhoz igazított oltást nem kapták meg – idézi a Portfolio.

A tanulmányt szeptember végétől december közepéig végezték, ami során 622 701 fő 65 éves vagy idősebb személyt vizsgáltak meg, akik jogosultak voltak a dupla emlékeztető oltásra. Közülük 85 314-en meg is kapták azt.

„Covid-19 miatti kórházi kezelés 6 dupla oltást kapó és 297 olyan résztvevőnél fordult elő, akik nem kapták meg. A Covid-19 okozta halálozás 1 dupla oltást kapó és 73 olyan résztvevőnél következett be, akik nem kapták meg” – áll a közlésben.

Noha a halálozás 86 százalékos csökkenése statisztikailag határeset volt, mivel az országban viszonylag alacsony a halálozási arány, a kutatók szerint mégis jelentősnek nevezhető az eredmény.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!