Nyitókép: MTI/Varga György

Van, akit tényleg jobban szeretnek a szúnyogok

Infostart
2022. október 30. 20:28
Az illatunk lehet a ludas a dologban egy friss kutatás szerint.

A szagláshoz kötődő kémiai anyagokból termel társaiknál jóval többet azok bőre, akiket gyakrabban csípnek meg szúnyogok – ismerteti a Sky News cikke. Akire jellemző ez a tulajdonság, annak bele kell törődnie abba, hogy a szúnyogok egész életében szívesebben csípik meg majd őt, mint azokat, akiknél ez a vegyület nem termelődik kritikus mennyiségben.

"Ha nagy mennyiségű ilyen anyag van a bőrén, akkor ön lesz az, akit egy piknik során szanaszét csípnek a szúnyogok" – mondta a tanulmány szerzője, Leslie Vosshall, a New York-i Rockefeller Egyetem neurobiológusa.

A kutatók emberek illatát hasonlították össze egymással annak érdekében, hogy kiderüljön, tényleg vannak-e olyanok, akiket jobban csípnek a szúnyogok. 64 embert kértek meg arra, hogy húzzon nejlonharisnyát az alkarjára, majd ezeket a harisnyákat hosszú csövekbe helyezték, és egy csapat szúnyogot szabadítottak rájuk.

Maria Elena De Obaldia társszerző szerint

a szúnyogok egyértelműen az illat alapján vonzóbb emberek által viselt harisnyákat rohamozták meg.

A legtöbb ilyen anyagot kiválasztó ember által viselt harisnya százszor vonzóbb volt a szúnyogok számára, mint a legkevesebbet termelőé.

A kísérletben azt az aedes aegypti szúnyogfajt használták, amely zikát, sárgalázat és dengue-lázat is terjeszt.

A szúnyogok számára nagyon vonzó emberek bőrén magas volt bizonyos savak szintje. Ezek a "zsíros molekulák" a bőr természetes hidratáló rétegének részét képezik, az emberek különböző mennyiségben termelik őket. A bőrön élő baktériumok felemésztik ezeket a savakat, ezzel előállítva bőrünk szagprofiljának egy részét. A felfedezés elősegítheti új módszerek megtalálását a szúnyogok távoltartására.