Nyitókép: Andrei Vasilev/Getty Images

Könnyebb lesz kiszűrni a kókler orvosokat a YouTube-on

Infostart
2022. október 29. 06:15
Háttérbe szorulhatnak az orvosi képesítéssel nem rendelkezők a videómegosztón.

A koronavírus-járvány következtében soha nem látott mértékben jelentek meg az interneten olyan egészségügyi tartalmakkal foglalkozó videók, amiket orvosi képesítéssel nem rendelkező, magukat szakembernek beállító személyek készítettek. Ez nagyban hozzájárult a járvánnyal kapcsolatos álhírek terjedéséhez, amire a legtöbb közösségi felület nem talált egyből ellenszert. Most azonban a világ legnépszerűbb közösségi videómegosztója, a YouTube is fellép a kamu orvosi hírek terjesztése ellen – írja a Gizmodo, amit a 24.hu szemlézett.

A platform blogbejegyzése szerint az egészségügyi szakemberek és szolgáltatók hitelesítő címkét igényelhetnek, ami segíthet kiemelni azon tartalmakat, amik tényleges képesítéssel bíró személyektől származnak. A platform azon egészségügyi termékfunkcióit terjesztette ki ezzel, amelyek korábban csupán egyetemek és kormányzati szervek számára voltak elérhetők. Egyelőre csak az Egyesült Államokban és Németországban élő személyek jelentkezhetnek a YouTube hivatalos egészségügyi forrásai közé, de hamarosan további országokra és régiók számára is megnyílhat a lehetőség.

A jelentkezési folyamatot az engedéllyel rendelkező orvosok, ápolók, nővérek, pszichológusok, házasság- és családterapeuták, valamint szociális munkások számára nyitották meg. A pályázónak – egyebek mellett – hivatalos állami engedéllyel kell rendelkeznie, amiket egy harmadik fél, a LegitScript tekint át, konzultálva az adott ország egészégügyi hatóságával.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!