Nyitókép: Pheelings Media/Getty Images

Egy potenciális Covid-gyógyszerrel kevesebb lett

Infostart
2022. október 25. 20:02
Az enyhe és közepes erősségű tünetekkel rendelkező Covid-betegek esetében sem jelent jelentősebb gyorsabb gyógyulást, ha valakit ivermektinnel kezelnek, derült ki egy friss klinikai kutatásból.

Az ivermektint szedők 12 nap alatt lábaltak ki a megbetegedésből, azok pedig, akik nem kapták a szert, 13 nap alatt gyógyultak meg - írja a CNBC cikke a JAMA-ban megjelent eredményekre hivatkozva.

Az ivermektint már korábban is bevetették a humán gyógyászatban férgesség kezelésére, de alapvetően lovaknál használatos, féregtelenítési célú gyógyszer.

"Az enyhe vagy közepesen súlyos koronavírus-fertőzésben szenvedő járóbetegek körében

az ivermektin-kezelés a placebóval összehasonlítva nem csökkentette jelentősen a gyógyulásig eltelt időt.

Ezek az eredmények nem támasztják alá az ivermektin alkalmazását enyhe vagy közepesen súlyos koronavírusos betegeknél" - állapította meg Duke University School of Medicine által vezetett tudóscsoport.

A pandémia kezdeti szakaszában bizonyos körökben nagy népszerűségnek örvendett az ivermektin alkalmazása koronavírus esetén, de kevés adat állt rendelkezésre, amely alátámasztotta volna a kúra eredményességét.

A mostani kutatásban 817 embernek adtak ivermektintablettát, míg 774 beteg placebót kapott. A gyógyszer adagját testsúlyra számították ki, a koronavírusból való felgyógyulás kritériumának a három napon át tartó tünetmentességet tekintették.

Mindkét csoportban egy ember halt bele a koronavírus-fertőzésbe,

és mindkét csoportból kilenc embert kellett kórházba szállítani a megbetegedés miatt. 93 helyszínen adták ki a gyógyszert és a placebót 2021 júniusa és 2022 májusa között, amikor a delta, illetve később az omikron variánsok voltak dominánsak az USA-ban.

Egy korábbi kutatás már kimutatta, hogy a kórházi kezelést igénylő súlyosságú betegség kialakulását sem képes megelőzni az ivermektin.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!