Nyitókép: MTI/AP/NASA/Joel Kowsky

Gondban a NASA, nem indulhat az Artemis

Infostart
2022. szeptember 24. 14:40
Elhalasztják az amerikai Artemis-1 űrrakéta fellövését.

Eredetileg szeptember elején indították volna útnak a kísérleti űrrakétát, amely a Hold-utazások folytatását tenné majd lehetővé, de az első kilövést leállították technikai problémák miatt. Ezt követően szeptember 23-t tűzte ki újabb időpontként a NASA, de ezt a rajtot is elhalasztották. Így esett a választás szeptember 27-re.

Ezúttal viszont az időjárás szólhat közbe. A kilövés helyszínén ugyanis a következő napokban trópusi vihar alakulhat ki, ebben az esetben pedig megint el kell halasztani a startot. A CNN tudósítása szerint egy 70 perces kilövési "ablakot" nyitott az amerikai űrügynökség, de az előrejelzések szerint legfeljebb 20 százalék az esélye annak, hogy alkalmas lesz az időjárás az indításra. A vihar mellett eső és felhős égbolt lehet, ezek egyike sem kedvez a rakétaindításnak.

Ha újabb halasztás jön, akkor a várható erős szél miatt hangárba kell vinni a szerkezetet, ez ismét többnapos késedelmet jelent.

A következő dátum október 2. lehet.

Frissítés: a NASA szombaton bejelentette, hogy az Ian nevű, Florida felé tartó trópusi vihar miatt lefújta az Artemis-1 holdrakéta keddi indítását. (Reuters)