Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Saját Covid-vakcinát gyárt a WHO a Moderna segítségével

Infostart
2022. szeptember 20. 07:26
A biotechnológiai cég megengedte a koronavírus elleni védőoltás felhasználását a kísérletekhez, így az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szegényebb országokba is elegendő vakcinát tud eljuttatni.

A dél-afrikai biotechnológiai cég, az Afrigen Biologics & Vaccines a WHO-val együttműködve új Covid-vakcina fejlesztésén dolgozik. Az eredményesség érdekében az egereken végzett kísérletekhez a Moderna biztosít oltásokat összehasonlítás céljából – írja a Bloomberg.com.

A WHO és az Afrigen célja az új mRNS-alapú vakcinákkal a védőoltás elérhetővé tétele a szegényebb, fejlődő országokban. A fejlettebb országokban az utóbbi időszakban a nagyobb az átoltottság, és a betegség enyhébb lefolyása miatt csökkent a kereslet a koronavírus elleni oltások iránt. Az alacsonyabb jövedelmű országokban viszont a népesség jelentős része továbbra sincs átoltva, mert nem tudtak elegendő mennyiségű vakcinát beszerezni eddig.

A tervek szerint a WHO fokvárosi mRNS-vakcina-technológiai transzferközpontjának irányításával a világon 15 helyen állítanák elő az új oltást. Az ENSZ által támogatott szervezet, a Medicines Patent Pool kérésére a francia kormány engedélyezte a Moderna-oltások eljuttatását Dél-Afrikába. A Pfizer elutasított egy hasonló kérelmet, mert nem tartotta sürgősnek a helyzetet.