Nyitókép: electrek.co

Már nem álom a minimalista elektromos városi kisautó – videó

Infostart
2022. május 18. 06:12
Olyan elektromos mikroautót készül forgalomba hozni egy hollandiai vállalkozás, amely a tetőlemezébe beépített napelemekkel akár 20 kilométerre elegendő áramot tud előállítani naponta.

A holland Lightyear napelemes villanyautó fejlesztőgárdájának két tagja gondolt egyet, és saját vállalkozásba kezdett. A lényeg ugyanaz, kényelmes prémiumszedán helyett azonban minimalista mopedautóban gondolkodtak, és három év alatt meg is valósították: legalábbis megkezdték felvenni az előrendelést a Squad napelemes városi kisautóra – számolt be a Vezess.hu.

A név a solar és a quad szavak összetételéből jön, és pontosan leírja a lényeget: nem teljes értékű autóról van ugyanis szó, hanem egy 45 km/óra végsebességű, négykerekű mopedről. Mindez egy sor kötelező biztonsági előírás alól mentesítette a fejlesztőket, így könnyű járművük rettentő olcsón, akár 6250 euróért (szűk 2,4 millió forintért) megvásárolható lesz – teszi hozzá az autós szakportál.

A Squad meglehetősen puritán, és a zárt oldalfalakkal is meglehetősen szellős lehet a jármű. A fűtés és szellőzés a lehető legegyszerűbben van megoldva: egy nyomógomb szolgál a ventilátor beindítására, egy másik pedig a fűtőszálat aktiválja, mindkét ülésnél külön-külön. Audiorendszer nincs. A jó hír pedig, hogy már készül a nyújtott verzió, amely 2+2 üléses lesz – bár a hátsó üléseket csak gyermekek számára ajánlja a gyártó.

A Vezess.hu mások mellett végül arra is kitér, hogy a leginnovatívabb megoldás, hogy cserélhető akkumulátorokkal szerelik az autócskát: összesen négy darab, egyenként 1,6 kWh kapacitású lítiumionos cellacsomag kell ahhoz, hogy a hátsó kerekekbe integrált agymotorokat meghajtsák. A hatótávolság így 100 kilométer. Ezt egészíti ki a szolárcellás rendszer, amivel naponta akár 20 kilométerre elegendő áramot termelhetünk meg.