Nyitókép: yalcinsonat1/Getty Images

Nagy kutatás bizonyíthatja: az omikron sem enyhébb a korábbi variánsoknál

Infostart
2022. május 5. 20:14
Eddig abba kapaszkodtunk, hogy az omikron enyhe megbetegedést okoz: most kiderült, hogy tévesen hittük ezt.

A korábbi feltételezésekkel szemben az omikron épp olyan súlyos megbetegedést tud okozni, amilyet a megelőző variánsok, bizonyította be egy amerikai kutatás a Reuters cikke szerint.

"Azt találtuk, hogy a kórházi kezelés és a halálozás kockázata szinte azonos volt az elmúlt két év egyes időszakaiban" - mondta négy tudós, akik 130 ezer beteg adatai alapján végezték a tanulmányt.

A tanulmány jelenleg szakértői értékelés alatt áll: a Research Square-en tették közzé május elején, kiigazítva az eredményeket a demográfiai adatokkal, az oltási státusszal, valamint figyelembe véve a Charlson-féle komorbiditási indexet. Ez előre jelzi a kórházi kezelést követő egy éven belüli halálozás kockázatát a meghatározott alapbetegségekkel rendelkező betegek esetében.

Az omikron variánst kevésbé súlyosnak feltételező tanulmányokat különböző helyeken, többek között Dél-Afrikában, Skóciában, Angliában és Kanadában végezték - közölték a Massachusetts General Hospital, a Minerva Egyetem és a Harvard Medical School tudósai.

Az ő tanulmányuknak egyébként számos korlátja lehet, beleértve annak lehetőségét, hogy alulbecsülik az oltott betegek számát az újabb hullámokban, valamint a fertőzések teljes számát, mivel kizárják azokat a betegeket, akik otthoni gyorsteszteket végeztek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!