Nyitókép: Pexels

Kutatás a videohívásokról: ezért emeljük meg automatikusan hangunkat

Infostart
2022. április 23. 15:59
A pandémia alatt minden eddiginél elterjedtebbé váltak a videohívások: kutatók kiderítették, miért emeljük meg automatikusan hangunkat ezek közben.

Ahogyan a videominőség romlik, automatikusan gesztikulálni kezdünk és megemeljük a hangunkat, tárta fel az ok-okozati összefüggést egy holland kutatás a The Guardian cikke szerint.

"A gesztusok, valamint más vizuális jelek, például az arckifejezés, fontos és integrált aspektusai annak, ahogyan kommunikálunk" – mondta James Trujillo, a hollandiai Radboud University Nijmegen kutatásának vezető szerzője.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy ha zaj miatt nem hallunk jól valakit, akkor hangosabban beszélünk, a csapat legújabb munkája pedig azt mutatta ki, hogy amikor egy videóhívás nehezített, az emberek jobban érzékelhetővé teszik a gesztusaikat.

"Úgy tűnik, általános tendencia, hogy nagyobb erőfeszítést helyezünk a beszédünkre és a gesztusainkra, amikor a kommunikációnkat zaj vagy rossz videókapcsolat zavarja meg" – mondta Trujillo.

A kutatók 20 videohívást figyeltek meg, melyekben 40 percen át beszélgettek egymással. A beszélgetés alatt tíz lépésben változtattak a hívás minőségében a krisztálytisztától a nagyon torzig. A résztvevők felénél a hívás minősége javult a beszélgetés alatt, másik felénél pedig romlott.

Azt tapasztalták, hogy ahogyan a videó minősége romlani kezdett, a beszélgetőpartnerek kezdetben egyre kevésbé gesztikuláltak, de ahogyan a minőség tovább romlott, egyre hevesebben kezdtek el gesztikulálni.

A gesztusok nagyobbak, de tisztábbak lettek.

Amikor gesztusokat használtak, a hangerő akár 5 decibellel is megnőtt, ahogy a videó minősége elkezdett romlani, majd ezen a magasabb szinten maradt, ahogy a videó minősége tovább romlott, és amikor a gesztusok már egyáltalán nem voltak hasznosak.

A kommunikáció több mint beszéd

Trujillo szerint az eredmények azt mutatják, hogy a kommunikáció nem csak a beszédről szól, hanem beszélt nyelv esetében a vizuális és auditív jelek integrált rendszeréről van szó, amelyek együttesen működnek a jelentés közvetítésében.

"A rosszabb videóminőség kompenzálására az emberek eltúlozzák gesztusaikat, hogy segítsék partnerüket a gesztus jelentésének felismerésében, még akkor is, ha nem látják azt olyan jól, mint általában. Bár a hangosabb beszéd valószínűleg nem segít, a tény, hogy az emberek megemelik hangjukat, azt mutatja, hogy mennyire integráltak ezek a rendszerek" – tette hozzá Trujillo.