Nyitókép: Bloomberg/Getty Images

Milliókat kaszált a fiatal az Apple-rendszer meghackeléséért

Infostart
2022. február 4. 19:37
Maga mutatta be - már nem először - az Apple-eszközök sebezhetőségét.

Egy amerikai informatikushallgató, bizonyos Ryan Pickren a Georgiai Egyetemről már többedszer hackelte meg az Apple számítógépét, amiért viszont bőkezűen megjutalmazták - írja a HVG. A pénz valójában az Apple "vérdíja" volt saját hiányosságaira.

A rendszerluk felfedezésért 32 millió forintnyi dollár ütötte a markát.

A hallgató egy blogra töltötte fel a hackelés folyamatát, az iCloud Sharing (felhőszolgáltatás) és a Safari 15 böngészővel kapcsolatos problémák kihasználását. Bár a hiba helyzetfüggőnek tűnik, mindössze egy sebezhetőségre van szükség ahhoz, hogy egy hacker átvehesse az irányítást az eszköz felett. A hackelhetőség lényege, hogy egy felhőben tárolt fájl egy engedély megadása után már bármikor cserélhető, így egy egyszerű képet akár vírusfájlra is ki lehet cserélni. Pickren a fájltípusokat változtatta "csak" meg, és teljes hozzáférést kapott egy másik felhasználó Mac-jéhez.

"A hiba teljes hozzáférést biztosít a támadónak az áldozat által valaha meglátogatott összes webhelyhez.

Ez azt jelenti, hogy az összes webalapú fiók, többek között az iCloud-, a PayPal-, a Facebook- és a Gmail-fiók is feltörhető" – írja Pickren.

Pickren még júliusban jelentette a hibát, és az Apple javította is a tavaly október 25-én megjelent MacOS Monterey 12.0.1-ben.

A jutalom az eddigi legmagasabb, amit az Apple ilyen ügyben kifizetett.

Pickrennek 2019-ben az iPhone kameráját és mikrofonját sikerült feltörnie, az a felfedezés 24 millió forintnyi dollárt ért.