Nyitókép: towfiqu ahamed/Getty Images

Tízezreknél kopogtattak az omikronra hivatkozva a kiberbűnözők

Infostart
2022. január 18. 19:43
A Bitdefender antivirus termékeket forgalmazó kiberbiztonsági vállalat kutató laborja olyan csaló e-mailek hullámára lett figyelmes, amelyekben olyan vény nélkül kapható étrend kiegészítőket reklámoznak, melyek segíthetnek a cukorbetegek vércukorszintjének csökkentésében. A bűnözők a Covid-19 omikron variánsára hivatkozott spam és adathalász kampánya világszerte már több tízezer címzettet ért el.

A csalók pszichológiai manipulációt használva igyekeznek megtéveszteni leendő áldozataikat, úgy, hogy félelmet és bizonytalanságot keltenek bennük az Omikron variánsra hivatkozva. A jelenlegi kampányban olyan személyeket céloznak, akikre – alapbetegségeiknek, főleg a cukorbetegségnek köszönhetően - nagyobb veszélyt jelenthetnek a Covid-19 okozta súlyos szövődmények – idézi a Portfolio a Biztributor közleményét.

A bűnözők az e-mailben a „Diabetic’s Complete Omicron Protection Guide” nevű dokumentumra hivatkoznak, a link pedig egy hamis gyógyszeripari weboldalra mutat, ahol elérhető a „Diabetikusok teljes Omicron védelmi útmutatója (csak az első 100 embernek)” elnevezésű dokumentum és a diabétesz elleni étrend-kiegészítő is. A levél szerint az omikron nagyjából kétszer olyan fertőző, mint az eredeti vírus, és akár 60 százalékkal fertőzőképesebb, a hatásai alól pedig egy ingyenes útmutatóval megvédheti magát a netező.

A káros webhelyre mutató hivatkozás azonban szenzitív személyes és banki adatok, valamint a pénz megszerzése mellett rosszindulatú szoftverek bejuttatására (beleértve a kémprogramokat és a hitelesítő adatokat lopó trójai vírusokat) törekszik. Az e-mailek legtöbbször hivatalosnak látszó, jól megszerkesztett formában készülnek, és arra ösztönzik a felhasználókat, hogy a levélben található linket nyissák meg, majd töltsék le az útmutatót és rendeljék meg az étrendkiegészítőt.

A 24.hu hozzáteszi: a Bitdefender disztribútora, a Biztributor az alábbiakat javasolja a felhasználóknak:

  • Alaposan figyeljenek a nyelvtani és gépelési hibákra, valamint ne dőljenek be a túl jónak tűnő ajánlatoknak, a közösségi media platformokon se!
  • Ne kattintsanak az ilyen tárgyú e-mailekben szereplő hivatkozásokra!
  • Ne töltsék le a mellékletben szereplő fájlokat!
  • Tartsák naprakészen a vírusvédelmi szoftvereket és telepítsék a biztonsági frissítéseket!
  • Használjanak adathalászat- és rosszindulatú szoftverek elleni technológiákat tartalmazó biztonsági megoldást, abból a célból, hogy megvédjék magukat az internetes fenyegetésekkel és csalásokkal szemben!

Az e-mailek 96 százaléka törökországi IP-címekről származik. Jelenleg a csaló e-mailek több mint fele (59 százalék) az Egyesült Államokban, 14 százalék Írországban, 6 százalék Dél-Koreában, 5 százalék Svédországban és Dániában érkezett a postaládákba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!