Nyitókép: Plyushkin/Getty Images

A daganatos betegségek kezelése is megsínylette a koronavírust

Infostart
2021. december 5. 14:14
Százmillió szűrővizsgálat maradt el és a páciensek felének késett a kezelése a pandémia miatt 17 európai országban. Sok lehet a felderítetlen rákbetegség - európai adatok néhány ország példájával.

A belfasti Queen's University és az Európai Rákellenes Szervezet közös elemzése szerint miközben a pandémiával küzdöttünk, új egészségügyi krízis felé rohant a világ. A kórházak és egészségügyi központok kontinens-szerte halasztottak el vagy töröltek kezeléseket és műtéteket, mivel a daganatos betegek nagyon nagy rizikónak vannak kitéve, ha koronavírussal fertőződnek meg.

"A koronavírus jelentős hiányosságokat tárt fel egészségügyi rendszereinkben, de általános hatása a rákbetegek ellátására az európai országokban még nem ismert"

- mondta Mark Lawler, a belfasti Queen's University Belfast digitális egészségügyi professzora és az Európai Rákszervezetnek a Covid-19 rákbetegségre gyakorolt hatásával foglalkozó speciális hálózatának társelnöke.

"Olyan felhasználóbarát adateszközt fejlesztettünk ki, amely segít felmérni a rákbetegek ellátásában jelentkező kihívásokat és egyenlőtlenségeket, amelyeket az európai országok a világjárvány idején tapasztaltak" - tette hozzá. A pandémia hatása a daganatos betegek diagnosztizálására és kezelésre nem elhanyagolható, a rákbetegek ugyanis nem tudnak várni.

A kutatók remélik, hogy az adataik teljesebb képet adnak majd erről a helyzetről.

Összesen 17 európai ország 200 forrásából gyűjtöttek adatokat, melyek összefésülése után az látszik, hogy

a becslések szerint 100 millió szűrővizsgálatot nem végeztek el, miközben a rákos betegek akár felét is érinthette a kezelés késése.

Sőt, akár 1 millió európai is élhet még nem diagnosztizált rákkal.

A Euronews cikke a Data Navigator adatai alapján, egyes országok helyzetén keresztül nyújt képet arról, hol milyen mélységben érintette a pandémia a betegek ellátását.

Ausztria

A korai emlőrákszűrés két hónapos felfüggesztése miatt a 2020 áprilisában és májusában elvégzett szűrések száma 70 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az emlő- és nőgyógyászati rákos megbetegedések új diagnózisai 2020 áprilisában felére csökkentek 2019-hez képest.

Belgium

Belgium volt az egyik legsúlyosabban érintett ország az első hullám alatt, ami a rákbeteg-ellátásban is súlyos fennakadást okozott. A rákszűrések száma 81 százalékkal csökkent, a rákdiagnózisoké pedig 44 százalékkal. A rákbetegek mintegy 11 százalékának késett a kemoterápiás kezelése.

Franciaország

2020 áprilisában 42 százalékkal csökkent a rákdiagnózisok száma az előző évhez képest. Csak 2020-ban 93 ezer nem diagnosztizált rákos eset lehetett becslések szerint. A műtéti lemaradás 60 napos, a kemoterápiák késése pedig 200 napos volt.

Lengyelország

Különösen az emlőrákos ellátások csökkentek. A 2020 áprilisában és májusában elvégzett mammográfiás vizsgálatok száma 94 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

Románia

A Romániából származó adatok korlátozottak, de a kutatók megállapították, hogy a rákbetegek 77,5 százalékának nehézséget okozott a pandémia alatt a szükséges orvosi szolgáltatásokhoz való hozzáférés, míg a rákbetegek kórházi felvételei 61 százalékkal csökkentek.

Spanyolország

A járvány előtti időszakhoz képest 2020-ban 38 százalékkal kevesebb tüdőrákos esetet diagnosztizáltak. 2020-ban 57 százalékkal kevesebb szűrővizsgálatot végeztek az előző évhez képest, míg a daganatbiopsziák száma 41 százalékkal csökkent. A vastagbélrák kezelésére szolgáló műtétek terén tavaly 30 napos lemaradás alakult ki.

Egyesült Királyság

Közel egymillió embernél tapasztalható valamilyen fennakadás a kezelésében a koronavírus miatt. A Breast Cancer Now nevű jótékonysági szervezet szerint az emlőrákszűréseket különösen súlyosan érintette a 986 000-re becsült számú lemondott időpont. Idén áprilisban 4,6 millió ember várt műtétre,

közülük 300 ezren több mint egy éve.

A halálozás minden ráktípusban növekedést mutat: 9,6 százalékkal nőtt azon mellrákos betegek halálozásának száma, akiknél a diagnózist az elmúlt öt évben állították fel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!