Nyitókép: MTI/EPA/Merck & Co.

Újabb részletek a Merck és a Pfizer Covid-tablettájáról

Infostart
2021. november 30. 18:01
A Merck szerének ugyanakkor kisebb a hatékonysága az eredetileg reméltnél, és állapotosoknak veszélyes lehet azt szedni.

Frissített eredményei szerint a Merck kísérleti antivirális gyógyszere kisebb hatékonyságú, mint azt eredetileg közzétették: egy 1400 felnőttel végzett kutatás szerint a súlyos állapot kialakulásának és a halálozásnak kombinált kockázatát mindössze 30 százalékkal csökkenti a gyógyszer az eredetileg közölt 50 százalék helyett. A MedicalXpress cikke szerint a bevont felnőttek közel hét százaléka kórházba került és egy ember hunyt el, a placebócsoportban ugyanez az arány tíz százalék, és kilenc haláleset volt.

A tabletta ezen túl kockázatot jelenthet a terhes nők számára, beleértve a születési rendellenességeket és a fejlődő magzatokra gyakorolt toxicitást. Az FDA szakértői testülete dönt majd arról, hogy a tablettát egyáltalán szabad-e adni terhesség alatt, vagy esetleg csak bizonyos helyzetekben, amikor az előnyök meghaladják a kockázatokat. A biztonsági aggályok miatt az FDA tudósai szerint a Merck egyetértett azzal, hogy a gyógyszer nem alkalmazható gyermekeknél.

Egyébként biztonságos a szer

A kis résztvevői létszámmal végzett, klinikai kutatások szerint nincsenek nagy biztonsági kockázatok a tabletta szedésében,

mellékhatásként hasmenés fordult elő.

A molnupiravir működési mechanizmusa kit mutációk elhelyezése a vírusban addig a pontig, amíg az már nem képes reprodukálni önmagát. Mivel a tüskefehérjén is dolgozik a szer, aggályok léptek fel azzal kapcsolatban, hogy nem hoz-e majd létre újabb variánsokat.

Mutációra is gondolt a Pfizer

Eközben a Pfizer szájon át szedhető antivirális tablettájáról a cég vezérigazgatója, Albert Bourla nyilatkozta azt, hogy az omikronnal szemben is hatékony marad a véleménye szerint.

"Azt a tényt figyelembe véve terveztük meg, miszerint a legtöbb mutáció a tüskefehérjében jelentkezik. Ez nagyon nagy fokú bizalmat ad nekem arra, hogy a kezelést nem fogja befolyásolni ez a variáns" - mondta Bourla a CNBC műsorában.

Magasabb a hatékonyság

A Paxlovid amerikai engedélyeztetése folyamatban van, a szer 89 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a súlyos állapot és a halálozás előfordulását a 18 év fölöttiek körében klinikai kísérletük alapján. Ehhez ugyanakkor a tünetek jelentkezését követő három napon belül el kell kezdeni szedni azt egy HIV-gyógyszerrel együtt. A szer egy enzimet blokkol, amely a vírus szaporodásához szükséges.

A HIV-gyógyszerre azért van szükség mellette, mert az lassítja a metabolizmust, így a szer tovább marad nagy koncentrációban a szervezetben.

A Comirnaty oltás omikronnal szembeni hatékonyságával kapcsolatosan kicsit szkeptikusabban nyilatkozott Bourla. Azt azonban megerősítette, hogy ha kell, 100 napon belül új verziót tudnak készíteni a vakcinából.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!