Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Vége a CureVac koronavírus-vakcinájának

Infostart
2021. október 12. 18:12
A rossz teszteredmények miatt a német gyártó nem fejleszti tovább az oltását, amelyből Magyarország is rendelt félmillió adagot.

Nem fejleszti tovább koronavírus elleni oltóanyagát, és az Európai Gyógyszerügynökséghez beadott engedélykérelmét is visszavonta a CureVac – írja a hvg.hu.

A német biotechnológiai cég mRNS-oltásáról júniusban derült ki, hogy mindössze 48 százalékban hatékony a koronavírus ellen. A kiábrándító számok 40 ezer önkéntes tesztelése nyomán derültek ki. Az alanyok európaiak és latin-amerikaiak voltak. A cég ennek ellenére akkor még úgy döntött, hogy nem adja fel az európai engedélyeztetést, a Moderna és a Pfizer koronavírus elleni oltásainak térnyerése miatt azonban most jobbnak látták befejezni.

A CureVac egyúttal felmondta az Európai Bizottsággal kötött előzetes vételi megállapodását is. A vállalat 405 millió dózist szállított volna oltóanyagából az Európai Uniónak, Magyarország ebből félmillió dózist rendelt.

A vállalat ugyanakkor a GlaxoSmithKline-nal közösen nemrég közösen kezdték meg egy új Covid-vakcina klinikai vizsgálatát, mely a Covid–19 és az influenza ellen is hatékony lenne.