Nyitókép: Jim Lo Scalzo

Koronavírus-gyógyszert fejlesztett ki az AstraZeneca

Infostart
2021. október 5. 16:26
Engedélykérelmet nyújt be brit-svéd gyógyszergyártó az amerikai gyógyszerhatóságnak egy olyan gyógyszerre, ami a Covid kialakulását hivatott megakadályozni azoknál a személyeknél, akiknél a gyenge immunrendszerük miatt nem hat a vakcina

Az AstraZeneca veszélyhelyzeti kérelmet nyújtott be az amerikai gyógyszerfelügyeletnek (FDA) a készítményre. A klinikai tesztek adatai alapján az AZD7442 néven futó antitestkezelés 77 százalékkal csökkentette a tünetek kialakulásának valószínűségét. A készítményt azoknak szánják, akiknél az oltás nem váltott ki megfelelő immunválaszt, vagy akiknél erősíteni kell az immunválaszt. A tesztek során három hónappal az oltást követően kezdték alkalmazni a kezelést és a résztvevőket 15 hónapig fogják megfigyelni – írja a Portfolio.

Míg a vakcinák az immunrendszer működésére támaszkodnak, célzottan termeltetnek antitesteket, addig az AstraZeneca készítménye laborban előállított antitesteket tartalmaz, amelyeknek az a feladatuk, hogy a szervezetbe bejuttatva felvegyék a harcot a vírus ellen.

Egyelőre az Egyesült Államokban az AstraZeneca vakcinája nem kapott engedélyt (valamikorra a második félévre várják), ha a kezelést engedélyezi a felügyelet, az nagy győzelmet jelentene a vállalatnak. Hasonló monoklonális antitest-terápiákat fejleszt például a Regeneron, az Eli Lilly, valamint a GlaxoSmithKline is, de még egyik sem nyújtott be engedélykérelmet a hatóságoknak.