Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Lepipálja a Pfizert antitest terén a Moderna egy kutatás szerint

Infostart
2021. augusztus 31. 14:19
Egy belga kutatás eredménye szerint majdnem kétszer annyi antitest termelődik a Moderna oltása után, mint a másik mRNS-technológiával készült vakcina befecskendezését követően. A kutatóknak magyarázata is van.

Egy belga egészségügyi dolgozók körében végzett kutatásban 2500 embert vizsgáltak, akik korábban nem estek át a koronavírusfertőzésen. A hétfőn bemutatott adatok alapján a Moderna vakcinájával oltottak szervezetében 2881 egység volt az antitest milliliterenként, míg a Pfizer esetében ez a szám csak 1108 volt - írta a Bloombergen megjelent beszámoló alapán a Portfolio.

A kutatók szerint ennek több oka is van. Elsőként az, hogy aktív hozzávalóból a Moderna vakcinájában, sokkal több van, 100 mikrogramm a Pfizer 30 mikrogrammjával szemben. Másrészt pedig elnyújtottabb volt a két vakcina beadása, hiszen a Moderna esetében négy, míg a Pfizernél csak három hetet vártak a két oltás között.

A portál emlékeztet: Magyarország utóbbi fényében valószínűleg nem tette rosszul, hogy a március elejétől június közepéig elsőként oltottak esetében a második Pfizer-oltást nem három, hanem öt hétre adta. Június második felében azonban visszatértek a szakemberek a három hetes különbséghez.