Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Tömeges mintákkal érkezhet a koronavírus-tesztelemzés új generációja

Infostart
2021. augusztus 14. 18:20
A bonni egyetemi kórház vadonatúj koronavírustesztje nagy számú mintát képes az antigénteszteknél százszor érzékenyebben elemezni.

Az innovatív teszt óvodai, iskolai vagy munkahelyi használatra lehet alkalmas: az oltás mellett a tesztelés segíthet kordában tartani a koronavírus terjedését, így egy ilyen megoldás nagy segítséget jelenthet a járvány ellni küzdelemben, írja a Phys.org.

"A LAMP-Seq nevet viselő koronavírustesztünk körülbelül százszor kisebb mennyiségű vírust képes kimutatni, mint a jelenlegi gyors antigéntesztek, és majdnem olyan érzékeny, mint a PCR-teszt" - mondta Jonathan Schmid-Burgk professzor, az UKB Klinikai Kémiai és Klinikai Farmakológiai Intézetének munkatársa.

"Ehhez jön még a teszt nagy kapacitása: a szekvenáló gépek használatával több ezer minta elemezhető egyszerre"

- közölte Schmid-Burgk.

A LAMP-Seq módszer nemcsak az eredetileg elterjedt SARS-CoV-2 vírust, hanem az új, aggodalomra okot adó alfa-delta variánsokat is kimutatja.

A LAMP-Seq teszthez a bonni tudósok a már bevált LAMP-módszert, a vírusgenom állandó hőmérsékleten történő szaporítását adaptálták, majd kompatibilissé tették az orvosbiológiai kutatásban használt szekvenáló gépekkel. Ennek eredményeképpen egyszerre sok minta elemezhető. Az egyszerre feldolgozott több száz minta mindegyike egyedi vonalkódot kap azelőtt, hogy megkezdődne velük a munka. Ez segíti a későbbi azonosíthatóságot.

"A nagy kapacitású és érzékenységű LAMP-Seq teszt jelentősen hozzájárulhat a fel nem fedezett fertőzések kiszűréséhez. Az iskolákban vagy vállalatoknál, ahol sok ember találkozik, a koronavírus-teszt ideális a fertőzések előfordulásának szisztematikus és megelőző ellenőrzésére" - ismertette Kerstin Ludwig, a teszteljárás társfejlesztője a LAMP-Seq teszt lehetséges alkalmazási forgatókönyveit. Az ilyen típusú szűrésekre azért van szükség, hogy ki lehessen szűrni a fertőzötteket azelőtt, hogy ők másokat fertőznének meg.

A kisebb szekvenálógépek is

10 ezer minta egyidejű elemzését képesek elvégezni

10-12 óra leforgása alatt. A tesztet nagyjából 20 ezer mintával tesztelték: bár jelenleg a koronavírus kimutatása lehet annak fő profija, később például influenzavírus szűrésére is alkalmazható lehet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!