Nyitókép: MTI/Komka Péter

Egy százalék alatt a koronavírussal újrafertőződők aránya

Infostart
2021. május 25. 06:28
Tízezer megerősített koronavírusos esetre mindössze 4,3 újrafertőződés jut egy kutatás adatai szerint.

Klinikai értékelés és laboratóriumi adatok alapján dolgozta fel Ithan D. Peltan munkatársaival a koronavírusos betegek hatvan napon túli, ismételt pozitív teszteredményének előfordulási gyakoriságát. Az elemzésbe 23 176 olyan beteget vontak be, aki első pozitív teszteredményét tavaly március 11. és július 31. között produkálta – írja a MedicalXpress.

Az elemzésbe bevontak 5,6 százalékának, azaz 1301 érintettnek volt az első pozitív tesztet követően hatvan nappal vagy később újabb mintavétele. A 122 pozitív tesztmintát adó fertőzött közül 114 esetében állt rendelkezésre minden adat, amelyből megállapítható, hogy

átlagosan 85,5 nap elteltével volt újra pozitív az eredmény esetükben.

A 122 betegből összesen négy felelt meg a koronavírus valószínű kiújulása kritériumainak a klinikai és az PCR-adatokat kombinálva. Újrafertőződéskor mind a négy betegnél jelentkeztek tünetek, három az eredeti diagnózishoz képest magasabb szintű orvosi ellátást igényelt. További hat betegnél volt lehetséges kiújulás. A valószínű és a lehetséges kiújulások összesítésével az újrafertőződés előfordulási gyakorisága 10 000 betegre vetítve 4,3 eset volt.

"Sürgősen meg kell értenünk az újrafertőződés epidemiológiáját. Reméljük, hogy módszerünk hasznos keretként szolgál majd a potenciális esetek kategorizálásához, mivel a gyógyult koronavírusos betegek száma nő, az immunitás csökken, a változatok egyre jobban terjednek és ezáltal több újrafertőződéses eset fordul elő" – mondta el Peltan a kutatás kapcsán.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!