Nyitókép: Pexels.com

A legkisebb mennyiségű alkohol is károsítja az agyat

Infostart
2021. május 25. 05:29
Nincs az az alkoholmennyiség, amely ne hatna az emberi agyra károsan: még a mérsékelt italfogyasztás is szinte minden területére hatást gyakorol.

Egy 25 ezer ember bevonásával készített, egyelőre szakértői elemzés előtt álló brit kutatás szerint minél több alkoholt fogyasztunk, annál rosszabbul működik az agyunk.

"Az alkoholfogyasztásnak nincs károsodási küszöbe – bármekkora mennyiség rosszat tesz. Az alkohol, úgy tűnik, az egész agyra hatással van, nem csak bizonyos területekre, ahogyan azt korábban gondolták" – mondta a tanulmány vezető szerzője, Anya Topiwala, az Oxfordi Egyetem vezető klinikai oktatója a The Guardiannek.

A kutatásban részt vevő tudósok több mint 25 ezer ember adatait analizálták: életkorukat, nemüket, iskolázottságukat, saját maguk által elismert alkoholfogyasztásukat, agyuk méretének és egészségességének MR-vizsgálattal igazolt képét, betegségeik történetét, valamint memóriatesztek eredményét vették figyelembe megállapításaik kialakításakor. Mint kiderült,

azok esetében, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak alkoholt, a szürkeállományt nem találták annyira sűrűnek, mint a kevesebbet ivóknál.

Az alkohol a szürkeállományt akár 0,8 százalékos mértékben képes megváltoztatni. Ebben az eredményben az egyéni különbségeket és a genetikát már súlyozták.

A 0,8 százalék alacsony számnak tűnik, de az alkohol az agyra gyakorolt hatása ezzel is jóval jelentősebb bármilyen megfigyelt változtatható rizikófaktornál, így a dohányzásnál vagy a testtömegindexnél egyaránt. Az alkoholfogyasztás és a fehérállomány között is széles körű negatív összefüggést találtak. Ezen túlmenően az egyén alapbetegségei, például a magas vérnyomás és a magas testtömegindex, erősítették az alkohol és az agy egészsége közötti negatív összefüggést – állapították meg a kutatók.

Korábbi eredmények azt sugallták, hogy a sör vagy a tömény szeszesitalok fogyasztásával szemben a mérsékelt borfogyasztásnak előnyei is lehetnek: a mostani kutatás ilyesmire nem talált jelet.

A különböző alkoholtípusok esetében ugyanakkora az agyra gyakorolt hatás.

A szerzők szerint a borivás összefüggése a magasabb iskolai végzettséggel és a társadalmi-gazdasági státusszal magyarázhatja a vélt egészségügyi előnyöket. "Ha megnézzük, hogy kik azok, akik mérsékelten isznak, akkor jobban képzett, tehetősebb embereket látunk, akik sokkal jobban teljesítenének egy memóriateszten már csak a státuszuk miatt is" – mondta Topiwala.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!