Nyitókép: pixabay

Súlyos károkat hagy a diákok lelkében a most lezárult időszak

Infostart / InfoRádió - Rezsek Győző
2021. május 16. 12:32
Az óvodások 25 százalékánál alakult ki szorongás a koronavírus-járvány okozta bezártság miatt a felmérések szerint. Az iskolások között is többen vannak, akik rosszul jöttek ki az elmúlt időszakból. Többüknek nem is lehetett segíteni, mert teljesen megszakították a kapcsolataikat.

A világ legnagyobb, gyermekeket segélyező egyesülete, az UNICEF 2021-ben fő témájává a lelki egészséget tette, mert már tavaly látni lehetett, hogy nagyon rossz hatással van mindenkire, így a kisgyerekekre is a bezártság – mondta az InfoRádióban Szlankó Viola, az UNICEF gyermekjogi szakértője.

"A már meglévő kutatásokból látjuk, hogy az óvodás korosztályban mintegy

25-27 százalékkal növekedett a szorongásos vagy depressziós tünetek érintettjeinek száma.

És noha most úgy tűnik, hogy kicsit fellélegezhetünk, de azért azt látnunk kell, hogy ezek többnyire tartós hatások; amikor 2013-ban a SARS-járvány kitört Kínában, akkor arra jutottak, hogy másfél évvel később is még poszttraumás tünetek vannak azoknál, akik megbetegedtek."

Az UNICEF Magyarországon a középiskolások körében végzett egy nem reprezentatív felmérést, 13–25 évesek mentális-fizikális állapotára vonatkoztak a kérdések – számolt be róla Kövécs Laura, az UNICEF fiatalnagykövete.

"Nagyon sokan, amikor meg kellett jelölni, hogy milyen érzés jellemezte őket leginkább ebben az időszakban, akkor szinte csak negatívumokat jeleztek vissza,

a kitöltők kétharmadánál tapasztaltunk motiválatlanságot, sokan számoltak be arról, hogy feszültebb lett a légkör, stresszesebbek lettek, és unalomról is sokan szóltak."

Ezt támasztja alá az ADOM diákmozgalom 26 ezer résztvevős kérdőíves felmérése is: az online oktatás nagyon rányomta a bélyegét a diákok lelkiállapotára.

"Napi több óránk megy el azzal, hogy a hozzánk forduló diákoknak válaszolgatunk. A pszichológusok hiánya, úgy érezzük, nem eléggé feldolgozott téma, és a diákok mentálhigiénés állapota is ide tartozik" – jelezte az InfoRádiónak Schermann Fruzsina, a mozgalom szóvivője.

Az ADOM mozgalom szerint el kell érni, hogy

tabuk nélkül lehessen a problémákról beszélni,

és azt is, hogy ne legyen "ciki" segítséghez, akár pszichológushoz is fordulni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mentális problémák - kisgyerekek, iskolások
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást