Nyitókép: Pixabay.com

Ígéretes szelfi, közeledik a történelmi repülés a Marson

Infostart
2021. április 8. 06:36
Egyre közelebb a várva várt helikopteres repülés - fotók, videó.

Április elején felgyorsultak az események a NASA Perseverance Marsjárójával a vörös bolygóra küldött kis drónhelikopter körül. Az Ingenuityt a marsjáró hasán pihent eddig, a napokban onnan "pottyant" a felszínre, majd másnap kiderült, az első marsi éjszakát is működőképesen túlélte az eszköz (ilyenkor akár –90 Celsius-fok is lehet a bolygó felszínén).

Mostanra befutott az első színes fotó, amit a helikopter készített - igaz, ez még a Perseverance hasa alatti területet mutatja -, valamint a marsjáró szelfizett egyet az Ingenuityvel.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Amint a NASA munkatársai és az eszköz is készen állnak (és a körülmények, például a szélviszonyok is megfelelőek lesznek), a jármű a Földről érkező utasítások nyomán a levegőbe emelkedik. Nagyjából egy méter/másodperces sebességgel felröppen, 3 méteres magasságban "megáll", és ott marad lebegve 30 másodpercig, végül visszaereszkedik a Mars felszínére.

Ez a rövid repülési teszt, ha sikerül, történelmi esemény lesz, és a NASA szerint forradalmasíthatja az űrkutatást. Azt remélik, hogy a marsi helikopterek képesek lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, tudományos műszerek szállítására, sőt, felderítőként az emberek és a robotok munkáját is segíthetik.

A helikopter és a küldetés megihlette Siát is, akinek közreműködésével egy zenés klip készült a főbb tudnivalókról: