Nyitókép: NIAID/NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH HANDOUT

Úgy tűnik, a dél-afrikai vírusmutánsra nem hat az ellenanyag

Infostart
2021. január 7. 18:00
A koronavírus dél-afrikai változatát már korábban is fenyegetőbbnek találták, mint a Nagy-Britanniában feltűnt mutációt.

Míg a brit változatról ismert, hogy a járványt kirobbantó ázsiai változatnál fertőzőbb, de nem okoz súlyosabb tüneteket, az 501.V2 nevű dél-afrikai variáns ellenáll a koronavírus antitesteknek – írja az Index egy, szakértői ellenőrzésen még át nem esett (és így szakfolyóiratban meg nem jelent) kutatási beszámoló alapján.

Erre az a magyarázat, hogy a vírus annyi mutációt tartalmaz, hogy mások a külső burkolatán található tüskefehérjék, amelyeknek kulcsszerepük van abban, ahogy a vírus a megtámadott sejthez kapcsolódik, hogy falán keresztül beolvadva vírusgyártásra állítsa át. Az immunrendszer leghatékonyabb védekezési mechanizmusa, ha ezeket a tüskefehérjéket támadja. A koronavírus elleni oltóanyagok szintén a tüskefehérjék támadására tanítják az immunrendszert.

Az 501.V2 vírusváltozat tüskéi eléggé különböznek az eddig ismert vírustól ahhoz, hogy ne legyenek felismerhetők. Az egyik új mutáció például máshogy építi meg a fehérje E484 nevű szakaszát. Az E484 változása nyomán az antitestek tizedannyira tudják megakadályozni, hogy a vírus a sejtekbe hatoljon.

A washingtoni és seattle-i tudósok szerint a dél-afrikai változat valószínűleg a koronavíruson átesettek antitestjeinek is ellenáll, de nincsenek róla adatok, hogy miként viselkedik az új oltások által előidézett immunitással szemben. Azt viszont igazolták, hogy az új variánst a Regeneron mesterséges antitest-koktél alapú gyógyszerei sem állították meg.