Nyitókép: Pexels.com

Nem alszik jól mostanában? Talán teszteltetnie kéne magát

Infostart
2020. december 29. 13:07
Az alvástudomány is keresi az összefüggéseket a koronavírus és az alvás területén. Már igazolható, hogy a koronavírus álmatlanságot okoz, és változásokat indukálhat az idegrendszerben is. Számos megfigyelés és tapasztalat arra enged következtetni: az alvásnak fontos szerepe lehet a világjárvány alakulásában.

A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató Intézet 2020 februárjában végzett reprezentatív felmérése jelezte: a magyar lakosság alvásminőségi mutatói nem jók. A pandémia nyilvánvalóan súlyosbítja a helyzetet, ezt a személyes orvosi tapasztalatok, a Budapesti Alvásközpontban vizsgálatra jelentkezett alvásbetegek beszámolói is megerősítik.

Az alvás mennyisége és minősége éppúgy függ a környezetünktől, mint a személyes viselkedésünktől. Az alvás javításának leghatékonyabb módja annak biztosítása, hogy az embereknek minden éjszaka nyugodt és csendes pihenőhelye legyen, és az alapvető szükségleteinek, például a mindennapi táplálkozásnak, a mozgásnak, az önmaga és családja biztonságának, a jelenének és a jövőjének az aggodalma nélkül.

Az egyre fontosabb egészségügyi tanács, amely sokkal banálisabb annál, mint hogy kezet mosunk, maszkot használunk és távolságot tartunk (amelyek nem nélkülözhetők), ha azt mondjuk: aludjunk jól!

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!