Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Megcáfoltak egy biztató járványvédelmi hipotézist

Infostart
2020. április 27. 07:06
Úgy tűnik, a BCG-oltásnak valójában nincs hatása a koronavírusra egy friss amerikai kutatás szerint. A látszólagos előny az alacsony tesztelési számok miatt adódott.

Egy friss amerikai kutatás szerint nincs statisztikai bizonyíték arra, hogy valóban védettséget adna az eredetileg bakteriális eredetű tuberkolózis elleni BCG védőoltás az új típusú koronavírus fertőzés ellen - írta a 444.hu. A lap szerint a dél-floridai, a louisville-i és a dél-illinois-i egyetemek kutatói a témában mostanában megjelent hét kutatás adatait vetették össze, és arra jutottak (.pdf), hogy ha csak a Covid-19 betegségnek tulajdonított, hivatalosan is megerősített megbetegedések és halálesetek adatait vizsgálják, az alapján még igaznak is tűnhet a feltételezés.

Amint azonban ezt összevetették az elvégzett tesztek számával is, már nem volt statisztikai bizonyíték arra, hogy a BCG-oltásnak bármilyen hatása lenne a járványra.

Vagyis az derült ki, hogy az egymillió lakosra vetített fertőzések és halálozások száma nem attól függ, hogy hol oltják a lakosságot BCG-vakcinával, hanem csak attól, hogy egy országban egymillió lakosra vetítve hány tesztet végeznek. Amiből az is következik, hogy a BCG-vel kötelezően oltó országokban a jelek szerint alacsony a tesztelési ráta, és csak az alacsony ismert esetszámból vonták le a téves következtetést, hogy ennek a BCG-oltáshoz lehet köze.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!