Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Az étel nem veszélyes, a csomagolása igen

Infostart
2020. április 6. 14:20
Négy fontos szabály van az ételek elkészítésénél, de rendelésnél nem árt óvatosnak lenni a csomagolással.

A koronavírus-járvány miatt otthon maradók egyre többször rendelnek ételt, ezért felvetődhet, hogy az ételek képesek-e terjeszteni az új vírust. Az eddigi kutatások alapján ez a veszély nem áll fenn, de a vásárlásnál óvatosnak kell lenni.

Az új típusú koronavírus elsősorban emberről emberre terjed cseppfertőzéssel, de a fertőzött felületek is segíthetik a kórokozó átadását. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus az étellel is terjedne, igaz, bizonyos csomagolásokon hosszú időn át fennmaradhat a vírus.

A szakértők úgy vélik, hogy közvetlenül az étellel nem adható át a koronavírus, most azonban különösen fontos, hogy az ételek kezelése során odafigyeljünk a higiéniai előírásokra. Az ételek feldolgozását négy alapvető lépés alapján kell elvégezni:

  • tisztítás
  • ételek szétválogatása
  • főzés vagy sütés
  • hűtés

Fontos az is, hogy bevásárlás után az ember azonnal mosson kezet, illetve a megrendelt étel esetében távolítsa el a termékek csomagolását, és utána mosson alaposan kezet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!