A koronavírus-járvány miatt otthon maradók egyre többször rendelnek ételt, ezért felvetődhet, hogy az ételek képesek-e terjeszteni az új vírust. Az eddigi kutatások alapján ez a veszély nem áll fenn, de a vásárlásnál óvatosnak kell lenni.
Az új típusú koronavírus elsősorban emberről emberre terjed cseppfertőzéssel, de a fertőzött felületek is segíthetik a kórokozó átadását. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus az étellel is terjedne, igaz, bizonyos csomagolásokon hosszú időn át fennmaradhat a vírus.
A szakértők úgy vélik, hogy közvetlenül az étellel nem adható át a koronavírus, most azonban különösen fontos, hogy az ételek kezelése során odafigyeljünk a higiéniai előírásokra. Az ételek feldolgozását négy alapvető lépés alapján kell elvégezni:
- tisztítás
- ételek szétválogatása
- főzés vagy sütés
- hűtés
Fontos az is, hogy bevásárlás után az ember azonnal mosson kezet, illetve a megrendelt étel esetében távolítsa el a termékek csomagolását, és utána mosson alaposan kezet.
Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!