Nyitókép: Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park, dr. Kalotás Zsolt

Furcsa, rejtőzködő madarat találtak az Alföldön

Infostart
2020. február 26. 07:49
Egyre több példányuk telel át Magyarországon, de most végképp szokatlan helyen, egy keskeny vízfolyásban találkoztak az egyébként rejtőzködő életmódot folytató madárral a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Évről-évre egyre több guvat telel a magyarországi halastavakon, mocsarakban, miközben az itt költő állomány nagy része azért a Földközi-tenger térségében telel. Most azonban szokatlan helyen, egy keskeny vízfolyásban, a királyhegyesi pusztán csordogáló Száraz-érben bukkantak rá a faj egy példányára a nemzeti park munkatársai - írta honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park. Ennél a vízfolyásnál korábban még nem került elő a faj egyetlen példánya sem.

A guvat igen változatos színezetű vízi madár. Arca, torka és hasa acélkék, oldala és hasa alsó része fekete-fehér csíkos, háta pedig barna és fekete foltokkal tarkított. Írisze narancsvörös, akárcsak a hosszú, enyhén hajlott csőre.

Rejtett életmódot él, ezért nagyon ritkán lehet megfigyelni.

Jelenlétére elsősorban malacvisításszerű, kicsit rekedtes, éles, magas hangjáról lehet következtetni. Télen azonban nem hallatja a hangját, így még nehezebb rátalálni. Általában nádasokban, gyékényesekben, illetve különféle mocsaras élőhelyeken fordul elő. Rákokat, csigákat, bogarakat és növényi táplálékokat is szívesen fogyaszt. Magyarországon elterjedt, de nem gyakori költőfaj.