Nyitókép: Axiom Space

Megvan, ki bővítheti a Nemzetközi Űrállomást

Infostart
2020. január 30. 20:01
A texasi Axiom Space nyerte el a lehetőséget az űrállomás új lakómoduljának fejlesztésére és legyártására. Várhatóan 2024 végén már útnak is indíthatják az első elemét az ISS-re.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) pár éven belül új lakó és kutatási modullal bővülhet, miután a NASA a texasi Axiom Space-t bízta meg, hogy kifejlessze és legyártsa azt - szúrta ki az Index. Az Axiom részlegben legénységi modult, egy kutatási és gyártási részleget is kialakítanak majd egy Föld-figyelő obszervatóriumot is.

The Axiom modules are targeted to attach to the International Space Station beginning in the latter half of 2024,

Az új modul az állomás Node 2-es dokkolójához csatlakozna, először öt évre. A projekten a francia Philippe Starck dolgozik designerként, és hasonlít majd az Axiom Stationre, a cég saját űrállomás-tervére. Az Axiom nem titkolt szándéka, hogy a moduljuk szabadon elérhető kereskedelmi űrállomásként átvegye majd az ISS szerepét, mikor az nyugdíjba vonul.

A vállalat tervei szerint addigra saját energia- és hűtőrendszerrel is ellátják az Axiom modult, továbbá évi 2-3 alkalommal küldenének fel legénységet az űrállomásra.