Nyitókép: MTI/EPA/Wojciech Pacewicz

Hét végén ismét számítanak a sasbarátokra

Infostart
2020. január 16. 20:35
Immár a 17. Országos Sasszinkronra invitálja a lelkes madárbarátokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Egyesület 2020. január 17-19. között. Az eredetileg magyar program egyébként már a teljes Kárpát-medencét lefedi.

Idén január január 17-19. között szervezik meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását - adta hírül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Egyesület. Hazánk területén ugyanis számos, a sasfajok szempontjából kiemelten fontos telelőhely van. A rétisasok itt telelő példányaihoz például északról érkezők is csatlakoznak, és minden évben előfordul néhány szirti sas és fekete sas is. A parlagi sas kárpát-medencei költőállományából származó fiatal egyedek nagy része sem indul vándorútra.

A jászsági Sasközpontban idén is megszervezik az immáron 6. Sasnap programot 2020. január 18-án. Itt az érdeklődők két ragadozómadár számláló túrán, interaktív ragadozómadár bemutatón, madárházas szakvezetésen, előadásokon, filmvetítéseken és szemléletformáló játékokon vehetnek részt, továbbá a Sasközpontból állványos teleszkóppal figyelhetik meg a közeli sasetetőre látogató madarakat.

Az MME a partnereivel 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, ún. „szinkron” felmérését. Ehhez az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében 2018-tól a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak, és idén is csatlakoznak, így a legjelentősebb sastelelőhelyek ellenőrzésére immáron az egész Kárpát-medencében sor kerül. A megfigyelési eredmények összesítését követően a sasleltár várhatóan február elején készül el.