Nyitókép: Wikipédia/OpenIDUser2

Kiderülhet, hogy pontosan mennyi élelmiszert dobunk ki egy évben

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
2019. október 27. 13:30
A leginkább pazarolt élelmiszerek listáján első helyen a készételek, a másodikon a pékáruk, a harmadikon pedig a zöldségek és gyümölcsök állnak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a háztartások egyhetes élelmiszerhulladék termelési szokásait vizsgálja a Maradék nélkül program keretein belül.

A program vezetője, Kasza Gyula elmondta:

a cél, hogy kiderítsék, hány kilogramm táplálékot pazarol el egy magyar átlagember egy év alatt.

A háztartásokat vizsgálják, a munkahelyit és iskolait nem. Külön tartják nyilván a szilárd és folyékony halmazállapotú élelmiszereket is. A programhoz egyelőre száz háztartás jelentkezett, számukra a Nébih biztosítja a szükséges eszközöket.

A Nébih korábban, 2016-ban már csinált egy hasonló felmérést, az akkori eredmények meglepőek voltak. Előzőleg csak becsült értékeket kaptak a magyarok élelmiszerhulladék-termeléséről az ország jólléte és egyéb paraméterek alapján. Ez nagyjából 30 kilogrammot jelentett évente és fejenként. Ezzel szemben a Nébih által lefolytatott kutatás azt mutatta ki, hogy

csaknem a saját testtömegünknek megfelelő mennyiségű élelmiszerhulladékot termelünk,

azaz éves szinten átlag 68 kilogrammot. Ennek a fele az, ami pazarlásnak tekinthető, vagyis olyan étel, amit feleslegesen vettünk meg, főztünk meg, szedtünk ki a tányérra és dobtunk ki a kukába.

A leginkább pazarolt élelmiszerek listáján első helyen a készételek, a másodikon a pékáruk, a harmadikon pedig a zöldségek és gyümölcsök állnak.

Aki szeretne részt venni a felmérésben, az november első hetéig tud jelentkezni maradeknelkul.hu weboldalon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Élelmiszerpazarlás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást