Magyar djíazott a rangos tudományos versenyen

Infostart
2019. szeptember 18. 14:52
Az Európa Unió legjelentősebb és legrangosabb tehetségkutató és -kiválasztó verseny döntőjét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét idén Szófiában rendezték meg. Egy magyar fiatal különdíjat nyert.

Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselhette:

  • Vámosi Flórián Balázs és Pósa Péter (Csillagászati távcsövek automatizálása és távvezérlése) Kaposvárról,
  • Zsigó Miklós (Moly.Net) Nyiregyházáról és
  • Mészáros Botond (Magas dimenziójú rendszerek redukciója és vizualizációja) Szilágycseh erdélyi településről.

A magyar delegációt Ivánka Gábor bírálóbizottsági tag vezette.

A négy lépcsős ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-4 pályamunkáról a brüsszeli nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei döntőn 40 országból, 100 projekt került a döntőbe, ahol Zsigó Miklós (Krúdy Gyula Gimnázium Nyíregyháza végzett diákja) „Moly.net” című projektje részesült a különdíjban, melynek eredményeként hollandiai szakmai utazáson vehet részt.

A nyertes fiatal pályázata a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny leglátványosabb pályamunkáival együtt megtekinthető lesz a Kutatók Éjszakáján.

A következő évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt október közepén egy szakmai rendezvény keretében hirdetik meg.