Nyitókép: Pixabay

Szokatlan felfedezés a Hold túlsó oldalán

Infostart
2019. szeptember 3. 05:40
Valami furcsát talált egy kínai holdjáró az égitest Földtől távolabb eső oldalán.

A Csang’o-4 küldetésben felbocsátott Yutu-2 az első robot, amely a Hold kevésbé ismert oldalát térképezi fel. A január 3-i landolás óta fotókat készített és adatokat gyűjtött, de most tett egy meglepő felfedezést is: valamilyen gélszerű anyagot talált egy kráter belsejében - írja a Qubit.

Forrás: XINHUA
Forrás: XINHUA

A nyálkás anyagra július 25-én bukkant a robot. A 8. holdi nap 3. földi napján (minden holdi nap két földi hétig tart) a Csang’o-4 csapatának egyik tagja a rover friss fotóit értékelte ki, amikor felfigyelt a különös színű anyagra, amely eltért a környező talaj szürke színétől. A földi személyzet visszaküldte a kráterhez a holdjárót, és a jármű spektrométerét az anyagra irányítva alaposabban megvizsgálták.

Egyelőre nem közölték, mi lehet az újszerű anyag, és képet sem osztottak meg róla. Andrew Jones, a kínai űrprogramot szorosan követő újságíró szerint egy lehetséges magyarázat az, hogy

az ismeretlen szubsztancia egy meteor becsapódása után keletkezett olvadt üveg.

A kérdést persze komoly tudományos elemzéssel kell megválaszolni, ezért a Yutu-2-t irányító csapat fel is borította előre leszervezett kutatási tervét, hogy minden figyelmüket az új felfedezésnek szentelhessék.