Nyitókép: Chinanews

Diákok voltak a Mars-bázis első látogatói a Góbi sivatagban

Infostart
2019. április 25. 11:20
Száz szerencsés kisiskolás látogathatta meg először Kína új látványosságát, a Mars-bázis 1-et, amelyet a Góbi sivatag közepén építettek fel, és azt mutatja be a látogatóknak, miként nézhet majd ki egy központ a vörös bolygón.

A múlt héten megnyílt bázis Kína északi részén, Jinchang városától 40 kilométerre található, egy olyan területen, amelynek homokja, sziklái és úgy általában az egész természetrajza hasonlít a Marson tapasztalhatóhoz - idézte fel az esemény kapcsán az airportal.hu.

Az 53 ezer négyzetméteres komplexum a központi épület mellett még kilenc modulból áll, többek között egy kontrollszoba, egy hálóterem, egy üvegház valamint egy légzsilip is található itt. A bázis összesen 60 ember elszállásolására alkalmas.

A látogatók nemcsak sétát tehetnek a Mars-bázis 1-en, de szkafanderbe is bújhatnak, megismerhetik, hogyan lehet marsi körülmények között növényeket termeszteni, és űrbéli ételeket is megkóstolhatnak.

A nagyközönség számára a bázis egyelőre nem látogatható, az év második felére tervezik a teljes működést. Ám a várható siker miatt már most a bővítést tervezik: a 22 millió dollárból megvalósított komplexum következő ütemét 2030-ban adnák át.