Nyitókép: Pixabay

Sokba kerül a klímaváltozás

Infostart
2018. október 20. 08:02
Rengeteget kell költeni az éghajlatváltozás hatásainak kezelésére, a kormányok többsége pontosan érzékeli, mekkora a baj - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ürge-Vorsatz Diana klímakutató.

A klímaváltozás okozta károk mérséklésében a kormányok mellett az iparra, a gazdaságra, és az egyénre is nagy szerep hárul – mondta Ürge-Vorsatz Diana klímakutató az InfoRádió Aréna című műsorában. Az egyetemi tanár szerint

az éghajlatváltozás mostantól kezdve mindenképpen sokba kerül, méghozzá háromféleképpen.
  1. Ha nem csinálunk semmit, akkor hatalmas károk lesznek, és már vannak is, egészségügyi, mezőgazdasági, infrastrukturális károk.
  2. A másik út, hogy megpróbálhatunk alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz, gátakat építünk, megerősítjük az épületeinket, elköltöztetjük az embereket.
  3. A harmadik lehetőség, ha mérsékeljük a károsanyag- kibocsátást. Ez is pénzbe kerül, de ebben az esetben lehet olyan megoldásokat választani, amelyek amúgy is jót tesznek az emberiségnek.

A klímakutató szerint a kérdés az, hogy a háromféle megoldás - szenvedés, alkalmazkodás, mérséklés - költségei közül melyikre tesszük a hangsúlyt.

Ha okosak vagyunk, akkor mérséklünk, és akkor nem kell annyit alkalmazkodni és nem fogunk annyit szenvedni sem.

- fogalmazott Ürge-Vorsatz Diana. A mérséklés költségeit úgy irányíthatjuk, hogy azok jók legyenek a gazdaságnak, az egészségügynek, a szegénység felszámolásának. A másik két opcióban nem sok ilyen lehetőséget lát az egyetemi tanár.

A szakember szerint ezt már a kormányok többsége is belátja, és nagyon meg van ijedve. Sok országban már most jelentősek az éghajlatváltozás hatásai. A problémát abban látja a kutató, hogy minden kormányra nagyon sok nyomás nehezedik, akár a nagyipar, a gazdasági élet főszereplőinek részéről, akár a szavazók részéről.

A klímakutató úgy véli, hogy jelenleg ebben a küzdelemben a saját érdekeit rövid távon szem előtt tartó nagyipar a legnagyobb visszahúzó erő.