Nyitókép: Varga György

Bőséges a zöldségtermés az Antarktiszon

Infostart / MTI
2018. június 26. 04:40
Mínusz 45 fokban is kilószám szüretelik az uborkát, a paradicsomot és a salátát.

Természetesen, nem a szabadban, hanem egy üvegházban termesztik a zöldségeket. A Német Űrközpont üvegháza nemcsak az ott dolgozó legénység étrendjét hivatott gazdagítani, hanem fontos információkat adhat arról is, hogyan lehet a Holdra és a Marsra tartó missziókon növényeket termeszteni.

A tapasztalatok alapján akár barátságtalan területeken, például a sivatagokban is elérhetővé válhat a növénytermesztés. Az üvegházat egy konténerben alakították ki, amelyben 13 négyzetméteren talaj, napfény és növényvédő szerek használata nélkül kezdtek termeszteni zöldséget és gyümölcsöt az év elején. Néhány percenként számítógépvezérléssel tápanyagoldatot permeteznek a gyökerekhez, a levegőt és a vizet pedig újrahasznosítják.

Az első növényeket februárban ültették, azóta 39 kilogramm salátát, 25 kilogramm uborkát, 17 kilogramm paradicsomot, 7 kilogramm karalábét és 4 kilogramm retket szüreteltek.

"Csordultig vagyunk zöldségekkel. Messze túlszárnyaltuk az elképzeléseinket" - mondta az egyik szakértő, hozzátéve, hogy az uborkák fejlődnek a legjobban, a paprikával és az eperrel a legnehezebb dolgozni.

Az Antarktiszon uralkodó szélsőséges körülmények igazi kihívást jelentenek. Jelenleg a sarkvidéki éjszaka mínusz 45 Celsius-fokos, ami a technológiát is próbára teszi.