Rituális gyermekgyilkosságok Peruban

Infostart / MTI
2018. június 11. 20:14
Eddig 56 maradványra bukkantak a régészek Peruban, fél évezrede ölték meg a gyerekeket őslakosok egy áldozati szertartás keretében. 

A Peru északi részén fekvő La Libertad megyében, Trujillo kikötőváros közelében találták meg a hat és 14 év közötti gyermekek csontjait. A város közelében állt egykor a csimu birodalom fővárosa, Csan Csan.

Az áldozatokat gyapjúruhába csavarba, a tenger irányába ravatalozták fel. A gyermekáldozat rituáléját a 12. században létrejött csimu kultúra tagjai végezték még azelőtt, hogy 1492-ben az európaiak felfedezték volna Dél-Amerikát.

A gyerekeket egy mellkasukon ejtett vágással ölték meg.

Alig egy kilométerre a jelenlegi feltárás területétől néhány hónapja egy több mint 140 gyermek maradványait rejtő tömegsírra bukkantak. A gyermekek maradványai mellett 200 fiatal láma csontjai is előkerültek a Csendes-óceánra néző magaslaton.

Ilyen méretű rituális vérontásra korábban nem találtak példát az amerikai kontinensen és feltehetően az egész világon sem.

A kutatók úgy vélik, hogy mind az emberi, mint az állatáldozatokat egyetlen rítus alkalmával ölték meg, ezt bizonyítja a kiszáradt sárréteg, amely a 7500 négyzetlábnyi terület keleti, kevésbé használt részét borítja.

A világ minden táján ismert emberáldozatot elsősorban felnőtteken mutatták be, ezért a tudósok az okokat is igyekeztek megkeresni.